Що за партия е "Има такъв народ" - лява, дясна или друго. Какви са били намеренията на лидера й Слави Трифонов с впускането му в политиката и какви са "бъдещите му творчески планове" - ще има ли формацията кандидат за президент? Защо и той, и всички представители на ИТН мълчат - стратегия ли е това?

На тези и още въпроси отговаря самият Трифонов в предаването "Политически НЕкоректно" по БНР, днес с водещ Петър Волгин. Това е едно от редките интервюта, които той или друг от ИТН дават, в случая - първото такова на Трифонов от нощта на изборите 4 април.

Именно с такъв въпрос започна и интервюто: "Защо партията е покрита с такава тайнственост?".

"Тайнственост" ми звучи все едно свързано с литература, картини, сюрреализъм. Няма тайнственост, има съвсем логично поведение, след като медиите са такива. Човек трябва да дава интервюта, когато има какво да каже. В продължение на толкова много години съм говорил много. Самият аз съм интервюирал много.

Свободата на словото е наистина да усещаш свободата и да правиш това, което ти позволява моралът.

Медиите в България не са свободни. Не го ли виждаш и ти?

Последен случай – този, който отиде в комисията при Мая Манолова (Светослав Илчовски, б.р.). Целият интернет е взривен, но националните медии се правят, че го няма. Целият интернет е взривен – това е доказателство за огромен обществен интерес. Как е възможно националните медии да се правят, че това не се е случило? (Всъщност, снощи и БНТ, и бТВ, и Нова тв излъчиха репортажи от т.нар. комисия по ревизията в парламента, в която изслушани бяха и Илчовски, и засегнатото лице Иван Ангелов, б.р.).

Какво да говоря пред хора, готови да спират, да преиначават...", отвърна Трифонов, давайки да се разбере, че няма доверие в медиите.

"Тази стратегия...." - понечи да попита Вогин и бе прекъснат:

"Ти не ме разбираш. Какво стратегическо има в морала, в свободата на словото. Стратегията е или си свободен, или не си свободен, това е. Начинът на изразяване вече е интернет, защото там си напълно свободен. Преди време свободни бяха вестниците. Присъствал съм на 40 и не знам колко първи страници на вестниците. Сега вестниците са собственост, националните телевизии са собственост, защо трябва да присъствам", държеше да уточни Трифонов, че мълчанието преди, по време на кампанията и след изборите не е било "стратегия".

Той даде да се разбере и, че мълчанието ще продължи и по време на предстоящата кампания за избор на нов парламент.

Оказа се, ИТН не е нито лява, нито дясна, нито център - нито едно от познатите ни понятия относно политическата ориентация на една формация. Била "практична". 

Трифонов отказа и да отговаря на въпроси с хипотезата "ако" относно бъдещите политически планове.

Без условни наклонения

На въпрос кой ще е министър-председател, ако ИТН спечели вота, който се очаква да е на 11 юли, Трифонов отвърна:

"Какво е това условно наклонение „ако“? Мога да отговоря като един бивш премиер и монарх „Когато му дойде времето“. Не мога да отговарям на "ако". Когато – тогава", заяви и допълни:

"Аз не съм тръгнал да се занимавам с този проект, защото съм имал невероятното желание да стана политик. Аз съм тръгнал, защото бе отказано да се признае произнасянето на 3,5 милиона българи".

Става въпрос за организирания от шоуто му през 2016 г. референдум, който властите отказаха да признаят.

По думите му "единственият законен път" да изпълни волята на гласувалите бил да създаде проект.

"Аз не съм имал намерение да взимам власт, да ставам депутат или каквото и да е било свързано с политическата система. Искам само това, което е морално и законно да бъде наложено. А не някаква политическа власт, завзела законовото пространство, която не дава това да се случи."

"Трябва да бъде изтрито това, което направи ГЕРБ, трябва да бъде изчегъртано. Това, което направи ГЕРБ, е немислимо, недопустимо", продължи лидерът на ИТН. И уточни какво има предвид:

"Изчегъртване в бизнес, администрация, взаимоотношение в България и Европа, в медиите. Като една нормална европейска държава. Това, което разказва Илчовски дали звучи като една нормална европейска държава? По-скоро като някоя от Третия свят".

Според Трифонов "това нещо ще се махне" - дори и да не било веднага.

Бе попитан и за възможни коалиции на ИТН след предстоящия вот. И отговор по същество нямаше. "В зависимост от това, което реши суверенът". На хипотезата на Волгин, че конфигурацията в бъдещия парламент няма да е много по-различна от сегашната, Трифонов реагира:

"Оракул, екстрасенс ли си, откъде знаеш?"

"Петре, не искам да бягам от никакви въпроси. Аз съм човек който не иска да изразява намерения – ако, нещо ако, евентуално...."

После Трифонов обяви, че водещият е симпатизант на БСП - заради въпроса за взаимоотношенията с левицата, която в началото бе готова да даде парламентарна подкрепа за правителство на ИТН. На финала обаче социалистите обвиниха партията на шоумена, че заедно с ГЕРБ и ДПС не е допуснала индексация на пенсиите (предложена в "12 без 5" в това НС, като БСП настояваше да мине в един ден на две четения).

"Бяха беззъба опозиция. БСП е част от цялото това статукво", обяви Трифонов. А по отношение на пенсиите допълни:

"Предизборен, популистки ход. Нинова тълкува, че подава оставка и после си я взима, че провалът на изборите не я касае – хората около нея подадоха оставка, тя не. Ще цитирам Андрей Райчев: Корнелия Нинова превърна БСП от една голяма и сложна партия в една малка и проста партия".

Каква е партията?

Каква е ориентацията на партията, за да се ориентират и избирателите - попита Волгин.

"В България най-левите взеха десни решения през последните 30 години, най-десните – леви решения. Ляво-дясно – вече няма значение. Тези понятия за мен са овехтели и са в нафталина. "Практично" - за мен поведението е практично и в интересите на суверена", определи ИТН Трифонов.

И последваха въпроси за плоския данък и Истанбулската конвенция - за определяне на политическата ориентация. "За" плоския данък. Ако от тази гледна точка трябва да го разглеждаме, аз съм десен" - отвърна Трифонов. А за Истанбулската конвенция се оказа по-скоро консервативно настроен. "Ако говорим за това, което касае моралния казус, свързан със сексуалността, българският народ се е изразил по този въпрос. Конституционният съд също. В тази държава трябва да се спазват законите". "Тези квалификации все едно носят някаква характеристика", обобщи лидерът на втората политическа сила.

Изток, Запад...

Бе попитан и за външнополитическата ориентация на ИТН, за която се знае малко. 

"Мисля, че с това трябва да се занимават професионалистите и правя всичко необходимо в България най-после да има хора, които знаят какво правят, а не да защитават интересите на една политическа партия. 

Аз съм израснал в Плевен – град на българо-руската дружба, аз съм емоционално обвързан с това. Това е исторически погледнато. Но в момента България е член на ЕС и НАТО и не можеш да си член на две организации, трябва да си коректен партньор. Моето мнение е, че това, което е добре за ЕС, е добре и за България, което е добре в НАТО, е добре и за България.

България винаги ще бъде свързана с Русия, но правилен беше ходът на суверена да стане член на ЕС и НАТО и затова ние трябва и е логично, да бъдем лоялен член. Да няма два крака – единият стъпил на едното, другият на другото. Не може да си лоялен от понеделник до четвъртък, а после нещо друго", заяви в отговор.

Все пак, имал малко по-различно отношение към ЕС – всяка държава си решава самостоятелно, "малко като с ваксините става".

Ремонт на колата за 5 мин.

По отношение на мажоритарния вот, който ИТН отказа да опита да въведе в рамките на този парламент, въпреки че бе в основата и на референдума, и на кампанията, Трифонов попита: 

"Можеш ли да направиш ремонта на колата си за пет минути?"

Тезата на формяцията е, че за такава основна промяна в модела за гласуване трябва поне първо да се изчака националното преброяване, предвидено за тази есен.

- Обещаваш, че ще се случи? - попита Волгин.

- Никога нищо през живота си не съм обещавал. Единствено като виждам, че нещо може да се случи, правя всичко възможно да се случи. - отвърна партийният лидер.

И се върна на темата управляващи и ГЕРБ:

"Самозабравили се хора. Отиват на това място и се самозабравят. Онзи ден един човек от ГЕРБ изгрещя на ген. Атанас Атанасов, зам.-председател на парламента, генерал: „Ей, гном, не се ядосвай, щот' пак ще получиш инсулт“. Изкрещя го Лъчо по прякор Мозъка (с този прякор се ползва Лъчезар Иванов, б.р.). Това е българският парламент..."

А президент?

"Бъдещите творчески планове" на партията включват ли и кандидат за президент на изборите за "Дондуков" 2 в края на годината, бе попитан още Трифонов.

"Те са ми да ти кажа малко далече. Като дойде, ще се случи. Има толкова по-важни неща, които в момента се случват. Времето е наситено със събития и трябва да се взимат правилните, адекватните и моралните решения", бе отговорът.

А интервюто завърши както и започна - с въпроси за публичното говорене на представителите на ИТН. "Ще ги попитам и на базата на това ще се случи това, което те пожелаят", заяви Трифонов. След което реши да допълни:

"Любовта не е да се гледате в очите, а да гледате в една посока. Аз имам щастието да общувам с хора, с които гледаме в една посока. Аз не взимам самостоятелни решения, а търся мнения и съвети. Хората, с които съм се събрал са интелигентни, почтени хора. Един човек, който е умен събира около себе си умни и достойни хора, а не такива, които го слушат безропотно."