В познат стил Люис Хамилтън и "Мерцедес" спечелиха Гран При на Испания на пистата край Барселона. Втори се нареди Макс Верстапен ("Ред Бул"), а трети е Валтери Ботас ("Мерцедес").

Топ 6 допълват Шарл Льоклер ("Ферари"), Серхио Перес ("Ред Бул") и Даниел Рикардо ("Макларън").

В генералното класиране на пилотите световният шампион има 94 точки, а Верстапен, който грабна допълнителната за най-бърза обиколка, събра 80.

Началото за пореден път не бе добро за "Мерцедес", но благодарение на блестяща стратегия и безгрешно каране от страна на Хамилтън, тимът записа трети успех от четири старта в сезон, в който Люис преследва рекордната осма титла.

В събота британецът спечели квалификацията и постави нов стандарт със 100-тната си първа позиция в своята кариера.

На старта обаче Макс Верстапен бе по-агресивен, потегли по-добре и успя да го изпревари. Тук въпросът беше кой стратегия със смяната на гуми ще е по-успешна.

Първи в бокса влезе нидерландецът и това стана на 25-ата обиколка. Хамилтън го последва, но не веднага - в 28-ата. Малко след това мерцедесът му застигна Макс и състезанието стана интересно. Гонитбата продължи десет обиколки - от 33-тата до 43-тата. 

Люис не успя да задмине опонента си, но може би не това беше цел №1, а да принуди Верстапен да поизноси гумите си, тъй като стана ясно, че "Ред Бул" залага на един бокс.

В 43-тия тур "Мерцедес" рискува и привика Хамилтън за смяна, за да му осигури по-нов комплект. Гонитбата продължи на нов етап. Англичанинът достигна претендента по-бързо от очакваното и в 60-ата обиколка го изпревари без проблеми. До края оставаха шест тура.

Следва Гран При на Монако на 23 май. Състезанието днес бе проследено на пистата от играчи на "Барселона".