Иран днес за пръв път потвърди публично, че води преговори с основния си регионален съперник Саудитска Арабия, като подчерта, че ще направи всичко възможно, за да реши двустранните проблеми, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Деескалацията на напрежението между двете мюсюлмански държави в региона на Персийския залив е в интерес и на двата народа, и на региона“, обяви говорителят на външното министерство Саед Хатибзаде на предаваната по телевизията седмична пресконференция. - „Ще положим всички усилия в това отношение“, увери Хатибзаде.

Райед Кримли - ръководител на отдела по политическо планиране в саудитското външно ведомство, каза миналата седмица за Ройтерс, че преговорите между Саудитска Арабия и Иран са насочени към намаляване на регионалното напрежение. Той допълни, че е твърде рано да се прецени резултатът и Рияд иска да види "истински действия".

Иран и Саудитска Арабия водят прокси конфликти в обширна територия от Близкия изток, простираща се от Йемен до Сирия и Ирак. Двете държави скъсаха дипломатическите си отношения през 2016 г.

Високопоставени представители на страни от региона съобщиха миналия месец, че са проведени два кръга преговори.

Встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън промени дипломатическите сметки в Близкия изток.

Вашингтон се опитва да възобнови ядрената сделка с Иран, от която предшественикът на Байдън - Доналд Тръмп, се оттегли, и призова Саудитска Арабия да сложи край на войната срещу подкрепяните от Техеран сили на хусите в Йемен.

Миналия месец източници казаха за Ройтерс, че ислямската република е обещала да използва влиянието си, за да спре атаките на хусите срещу Саудитска Арабия, а в замяна иска от Рияд да подкрепи ядрените преговори.

Целта на ядрените преговори във Виена между Техеран и световните сили е да открият начин, чрез който Вашингтон и Техеран да се върнат към пълното спазване на ядрената сделка.

Като ответна мярка на възстановените от Тръмп санкции през 2018 г. Иран наруши ядрените ограничения по договора, припомня Ройтерс.