Бившият директор на столичния КАТ - Тенчо Тенев, е задържан, информира бТВ. Арестът става в деня на смяната на караула в МВР. 

Той беше отстранен от длъжност, обжалва решението и съдът го възстанови на работа в системата като началник на група в Охранителна полиция - Асеновград.

Преди това дълго време беше в отпуск по болест.

Срещу Тенев се води разследване от Окръжна прокуратура Пловдив. На по-късен етап ще бъдат изнесени допълнителни подробности за разследването, заяви директорът на ОДМВР Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев за "Фокус".

Акцията е на Вътрешна сигурност в МВР и вероятно е последната, разписана от бившия вече вътрешен министър Христо Терзийски. 

Тенчо Тенев беше освободен от поста заместник-шеф на столичната "Пътна полиция" по времето на Цветан Цветанов. След години съдебни битки осъди министерството. Беше върнат на работа като директор през 2014 г., припомня Нова тв.

От прокуратурата съобщиха, че Тенев е привлечен като обвиняем и задържан за престъпление по служба и незаконно държане на боеприпаси.

От февруари до 28 април 2021 г. в Асеновград, в качеството си на началник на сектор „Охранителна полиция“, Тенев е превишил властта и правата си, като е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на Районното управление, без да има право на това. Общата стойност на даренията е около 10 500 лева.

Обвиняемият е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ-Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности на ползвани от служителите коли.

Фактурите за тези дейности били издавани на Община Асеновград, като Тенев е подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати и не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания.

Тенев е обвинен и за това, че в хасковското село Крум е държал без разрешение 554 патрона за огнестрелни оръжия.

Обвиняемият е бил задържан на 11 май в сградата на Районното управление. Разпитани са свидетели, извършени са обиски на девет адреса, иззети са търговски и счетоводни документи, както и боеприпаси.

Тенчо Тенев е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Разследването продължава.

Ако бъде признат за виновен, Тенев може да получи от 1 до 8 години затвор и да бъде лишен от правото да заема определена държавна или обществена длъжност. За незаконно държане на боеприпаси законът предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години.