Ново идейно движение в рамките на БСП ще се учреди в събота, а заявката е и да представи кратка платформа "Социализъм ХХI век". 

„Къде се загуби лявото в България? След парламентарните избори от 4 април т. г. все по-често чуваме този въпрос. И с дълбока тревога констатираме, че в сегашния си вид БСП не е в състояние да даде убедителен и адекватен отговор. И още нещо се питаме: защо през последните пет години вместо в алтернатива, БСП се превърна в част от компрометираното статукво?, заявяват учредителите. 

Сред тях са бившият депутат Валери Жаблянов, който в 44-ия парламент напусна групата на левицата, но не и партията - за разлика от други свои колеги, журналистката Велислава Дърева, някогашният зам.-министър на екологията Чавдар Георгиев, икономистът Георги Тодоров, който щеше да се кандидатира за лидер на първите преки избори, но се отказа от надпреварата. В идейното движение влизат още Ана Пиринска - дъщеря на Георги Пирински и политолог, дъщерята на Нора Ананиева - Ана, бившият зам.-министър на енергетиката и депутат Явор Куюмджиев, активни социалисти от страната, сред които и Албена Шавел от район "Одесос" във Варна. Тя е и журналистка, а неотдавна се разбра, че лидерката на БСП Корнелия Нинова е завела дело срещу нея заради критична публикация във фейсбук, от която лидерката се почувствала засегната. 

Идейно-политическото обединение ще се казва „Платформа „Социализъм ХХІ век“. Оттам твърдят, че целта не е да се разединява допълнително левицата, а да се обърне внимание, че "партията спешно се нуждае от промяна, за да има шанс да се представи достойно на предстоящия предсрочен вот и да възстанови доверието на левите избиратели".

В обръщението се говори и за "нови лица", като част от нова стратегия за стабилизиране на БСП.

БСП е партията у нас, чийто устав позволява съществуването на различни течения в рамките на самата формация. Това става по силата на чл. 37 от устава. Така например дълги години съществува т. нар. Ляво крило в БСП, което се олицетворяваше в последните години с Янаки Стоилов. Преди няколко месеца и други социалисти, макар не обединени в специална структура, след които беше и Стоилов, но и бившите депутати Петър Мутафчиев, Костадин Паскалев и т. н., също настояваха за промяна в левицата. Сега заявката е това да не става "с агресия, а с диалогичност". 

 
Преди дни близо 200 социалисти излязоха с декларация до Нинова, в която заявяват, че "корабът потъва". Конкретният повод беше изява на бившия вече депутат от гражданската квота Велизар Енчев, който нападна Деница Златева - министър в първия служебен кабинет на президента Румен Радев, като се говореше, че може да попадне и във втория. Последното не се случи, но стана повод за напрежение между Нинова и "Дондуков" 2. 

Припомняме, че преди изборите в края на 44-ото Народно събрание депутати от БСП напуснаха и групата, и партията. Няколко от отцепниците регистрираха и партия. Кадри на левицата се "отляха" и към ВМРО - като международникът Боян Чуков, който се появи в листите на Красимир Каракачанов на вота на 4 април.

Преди дни се разбра, че бившият премиер Жан Виденов също гласи нов политически проект.