Записалите се през последните дни в системата за кандидатстване в детски градини и ясли в София няма да бъдат включени в отложеното класиране, обявиха от Столичната община.

"В момента в системата забелязваме много новорегистрирани деца. Те обаче няма да бъдат допуснати до това първо класиране, защото не е редно, срокът беше до петък“, увери зам.-кметът Генчо Керезов пред бТВ.

Проектът за новата система бе неговото първото предизвикателство за Керезов в ресора му "Дигитализация, иновации и икономическо развитие" в Столична община. Родителите обаче са недоволни от множеството бъгове в системата. Те реагираха и срещу решението регистрацията да бъде отворена след крайния срок, а първото класиране - което трябваше да е днес - да бъде отложено до 17 май.

Според обяснението от общината причината за това е, че много родители не са попълнили адреса за критерия "уседналост". Той дава особено предимство на деца на родители, живеещи по-дълго в столицата. Защо регистрацията е възможна при непопълване, когато този критерий е така важен, не стана ясно. Много родители обаче отбелязаха, че децата им са паднали с десетки места в класирането часове след новото отваряне на системата.

Общо профилите - някои от тях за 2, 3 и повече деца - са 2400. 1100 от кандидатстващите са попълнили липсващия адрес, а около 200 са напълно нови. Те няма да бъдат взети предвид на това класиране, но ще могат да участват в следващите.

Родителите обаче недоволстват и изтъкват, че от общината не дават гаранции, че това ще се спази. В добавка пренареждането на предпочитанията и множеството случаи на изчезващи вече попълнени данни от полета през последното денонощие сериозно са повлияли на класирането, са други оплаквания от системата.