"Ние трябва да помним антишистовите протести и другите организирани акции срещу правителството на Бойко Борисов. Това бе добре планиран сценарий, създаден от местни корпоративни, олигархични и икономически интереси, свързани с Русия". Това казва зам.шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от "Файненшъл таймс". Изданието припомня и протестната вълна, предизвикана от силното поскъпване на електричеството и горивата, която в началото на 2013 г. свали правителството на ГЕРБ.

Според "Файненшъл таймс" някои в София мислят, че руска ръка е помогнала за подбуждането на протестите, преследвайки свои цели. Те посочват връзки на Кремъл с местни групи, които подкрепят материално демонстрантите и финансират медийна антишистова кампания. Целта, според тях, е била да бъде наказано проевропейското правителство на Борисов за това, че води политика, която може да намали зависимостта на България от руската енергия.

Изданието припомня изказване на германския канцлер Ангела Меркел на неотдавнашната среща на високо равнище на Г-20 в Австралия, в което тя предупреди, че амбициите на Кремъл са се разпрострели извън Украйна, обхващайки уязвими страни в Югоизточна Европа.

"Подходът на Москва е ясен: те (руснаците) искат да направят така, че България да стане ненадежден партньор на ЕС и НАТО", казва Илиян Василев, управляващ партньор на софийска консултантска компания по анализи на проектни и стратегически рискове и бивш посланик на България в Москва.

Бившият премиер Сергей Станишев обаче отхвърля предположенията, че протестите са всичко друго, но не и легитимни и предизвикани от бързането на правителството на Борисов да одобри шистовите сондажи, без първо да бъдат гарантирани стандартите за опазване на здравето и сигурността.

"Много наши млади и регионални активисти участваха в протестите със собствените си имена и лица. При все това моята партия никога не е била водеща или ръководна сила в това масово гражданско движение", посочи Станишев в електронно писмо до "Файненшъл таймс".

Според изданието поне двама бивши съветници на българското правителство вярват, че крайно лявата партия "Атака" е получавала финансови средства чрез софийския клон на "Русский мир" - фонд, основан от руския президент Владимир Путин. Депутатката на "Атака" Миглена Александрова отрича това, допълва "Файненшъл таймс". Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е толкова проруски настроен, че избра да започне предизборната си кампания за депутати в Европейския парламент тази година не в София, а в Москва, отбелязва британското издание.