Авторът на Клуб Z Мохамед Халаф е получил анонимни заплахи от името на палестинци в България заради статия за израело-палестинския конфликт, публикувана наскоро в нашия сайт, каза самият той днес пред наш репортер. 

Анализът обяснява причините за последните въоръжени сблъсъци между Израел и "Хамас", без да взема страна, но, очевидно, не всички мислят така.

"Получих телефонно обаждане от посредник – разказа Халаф. – Той каза, че палестинската общност в България ми е гневна за публикуваната в неделя статия, защото тя защитавала Израел в ущърб на палестинците".

"Посредникът ми предаде да внимавам, когато излизам на улицата, защото този път нямало да ми се размине - добави журналистът. - Не за първи път получавам заплахи, нито за първи път се налага да се обърна за защита към българските власти, но този път съм най-притеснен, защото палестинците са много агресивни. Тук има представители на "Хамас", на "Ислямски джихад" и на "Хизбула".

И трите организации водят въоръжена борба с Израел. Ракетният обстрел, на който военното крило на "Хамас" в ивицата Газа подлага израелски градове, предизвика военен отговор от страна на Израел, включващ бомбардировки и артилерийски обстрел.

Халаф каза, че свързаните с цитираните организации палестинци в България живеят и работят тук отдавна, имат семейства. Подобно послание от тях е получил и преди десетина дни. Опитвали са се да го сплашват и чрез посланик на арабска държава у нас, която Халаф не назова.

Той каза, че българските служби знаят за въпросните лица и трябва да им дадат да разберат, че няма да толерират поведението им.

"Българските служби за сигурност трябва да обяснят на тези хора, че в България има закони и ценности и те трябва да бъдат зачитани и спазвани – каза журналистът. - Тези хора отсега нататък отговарят за моята сигурност и тази на семейството ми. Аз съм сигурен, че те знаят, откъде идват заплахите".

"Не се страхувам за себе си, а за моите деца и внуци", каза роденият в Ирак Халаф, който от 40 години живее у нас и нарича България "моя родина".

От ДАНС отклониха молбата на Клуб Z за коментар. 

В момента Халаф работи за ливанския сайт на арабски и английски език „Дарадж“. Преди това е работил за издаваните в Лондон арабски вестници „Ашарк ал Ауасат“ и „Ал Хаят“. От 1981 до 2016 г. г. Халаф беше кореспондент за Балканите и Европа на кувейтския вестник „Ал Уатан“.