Унгария отново се противопостави на ЕС. Днес тя се оказа единствената страна членка, която не подкрепи общо европейско становище за ицраелско-палестинския конфликт.

Това съобщи върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Той говори след извънредна видеоконференция с външните министри на държавите от Съюза, посветена на ситуацията в ивицата Газа.

ЕС призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и палестинските територии и за установяване на примирие.

Имало е обаче нюанси в отношението на отделните държави от ЕС по въпроса.

"26 от общо 27 страни членки са на мнение, че броят на жертвите и ранените е неприемлив. 26 държави осъждат ракетните удари на „Хамас“ и други терористични групи по територията на Израел. Изцяло отчитаме правото на Израел да се защити, но това трябва да става съразмерно, а международното хуманитарно право – да бъде зачитано. Трябва да се зачитат също статутът на свещените места и правото на молитва в тях", изтъкна Борел.

Не всички обаче успяха веднага да чуят отговора на Борел на въпроса коя е държавата, която не е подкрепила общото становище. За пореден път се повреди техниката. И то точно в момента, в който дипломат номер 1 на ЕС реши да говори на родния си испански език. Внезапно по канала за английски език започна да се чува немска реч, а каналът с френски изчезна.

След края на конференцията в саъта на Съвета бе качен нормален запис на всички предварително обявени езици. И от него става ясно, че страната е Унгария.

Така само за месец Будапеща за трети път се опъва на ЕС.

През уикенда тя провали приемането на позиция на ЕС в Съвета за сигурност на ООН за конфликта в Газа. И пак бе единствена от страните членки, която не подписа документа. И по този начин ЕС не можа да излезе със „съвместно изявление от името на всички страни членки“. Прочетеният документ се нарича само „съвместно изявление“ и е базиран върху стари текстове, обясниха за Клуб Z дипломати в Брюксел.

Преди близо месец пък Унгария блокира критично изявление на ЕС за Китай, осъждащо приемането на закона за сигурност в Хонконг. Това стана на заседание на постоянните представители на страните членки.

Борел бе твърде учуден от днешното поведение на Будапеща при положение, че текстът е неофициален. Той така и не разбрал в какво се състои несъгласието на Будапеща.

Същевременно дипломат номер 1 на ЕС посочи един друг проблем за ЕС – митрацията от Мароко към Испания. Стнава дума за безпрецедентния брой от над 6000 души, които само за един ден са доплували в Сеута – испански анклав на територията на Мароко. Борел е обсъдил въпроса с испанската външна министърка Аранча Гонсалес.

Той бе категоричен, че Сеута представлява европейска граница и ще бъде охранявана като такава. Еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон е изразила подкрепа за Испания.

Светлан Стоев: Насилието може да радикализира младите

„Насилието може да доведе до бъдеща радикализация особено сред младите хора в региона и до влошаване на ситуацията за години напред“, заяви българският служебен външен министър Светлан Стоев по време на видеоконференцията.

Той допълни, че България осъжда продължаващия ракетен обстрел на „Хамас“ и други терористични организации по територията на Израел.

Според него незабавен приоритет трябва да бъде спиране на враждебните действия, предоставяне на незабавен хуманитарен достъп и преговори за възможно примирие.