„Във всеки момент сме готови  и имаме абсолютно добра воля да разговаряме по въпроси от двустранен характер с България, по всяко време, без това да влияе на нашето влизане в ЕС.“

Това заяви тази вечер в Брюксел премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев.

Той пристигна по покана на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който събра на работна среща лидерите на страните от Западните Балкани.

По думите на Заев ръководителите на държавите от региона са единодушни, че ЕС не може да се смята за завършен без този регион. Всяко отлагане на процеса на включване на Западните Балкани на няколко пъти постави под въпрос доверието към Брюксел.

Зоран Заев отново изтъкна, че РСМ е изпълнила всичките условия, за да започне преговорите за влизане в ЕС.

„Сега е време и ЕС да изпълни обещанията си към нас“, отбеляза премиерът.

Скопие очаква да няма повече отлагания и първата междуправителствена конференция с РСМ да бъде свикана още по време на португалското председателство, т.е. преди 1 юли.

„Представителите на ЕС знаят и разбират, че нашата македонска идентичност и македонският език не са и никога няма да подлежат на преговори. Знаят и разбират, че това нито е било, нито трябва да бъде на европейската маса за преговори за членство на Северна Македония в  ЕС“, допълни Заев.