ЦСКА-София триумфира с купата на България. На финала пред около 16 хиляди зрители на стадион "Васил Левски" "червените" пречупиха "Арда" с 1:0.

Победният гол заби в 85-ата минута влезлият като смяна Бисмарк Чарлз. Майсторско попадение в най-футболното отиграване за целия двубой.

ЦСКА-София бе по-настойчивият и по-активен отбор - особено след почивката, и напълно заслужено ликува. Това е първи трофей в треньорската кариера на Любослав Пенев. Той изпълни целта, за която бе привлечен изненадващо по-рано тази година.

Пенев се разплака минути след последния съдийски сигнал при ехтенето "Любо Пенев" от секторите В и Г. Отличието е второ в ерата на Гриша Ганчев на "Българска армия" - пак в същия турнир.

Получи се типичен финал - с тактическо надлъгване, предпазливост и дебнене на грешки от страна на противника. ЦСКА-София започваше по-активно и в двете полувремена, имаше моменти на натиск, но "Арда" стигаше до своите моменти.

Може да се каже, че до гола по-чистите положения бяха за тима от Кърджали.

"Червените" изградиха добра атака, завършила с удар на Федерико Варела в началото на двубоя. "Арда" отвърна с изстрели на Иван Тилев и Емил Мартинов, при които Густаво Бусато внимаваше.

Тонислав Йорданов бе замесен в две ситуации срещу бившия си отбор, а на отсрещната врата липсваше завършващ удар или добър пас за такъв.

След почивката усещането, че и този финал върви в руслото на миналогодишния бе затвърдено. ЦСКА-София бе по-активният отбор с топката, но не му спореше и това принуди Любослав Пенев да направи общо четири смени до 70-ата минута.

"Арда" изчакваше и търсеше свободни пространства за контри. В 65-ата минута символичните домакини създадоха най-чистата възможност до момента - Мартинов бе изведен сам срещу Бусато отдясно, но не успя да го преодолее.

Натискът на "червените" обаче ставаше все по-силен, а съперникът все по-безуспешно се противопоставяше. Най-вече като ответни действия в атака.

В 85-ата минута Бисмарк Чарлз вкара красив гол, получил страхотен пас от Амос Юга почти от центъра. Ето че една от промените на Пенев му донесе успех. Чарлз със самочувствие и прецизност овладя топката и прониза Караджов.

ЦСКА-София избегна развоя от миналата година, когато финалът с "Локомотив" (Пловдив) стигна до продължения и дузпи. Поздравления за "Арда" - и за пътя до финала, и за играта днес, а и за целия сезон. 

В ложите на стадиона видяхме доста популярни личности, след които Димитър Бербатов. На почивката там седна президентът Румен Радев. Футболистите на ЦСКА-София излязоха на терена с тениски с надпис "Ваксината спасява".

Вчера пратеници на клуба успяха да убедят служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров да отвори стадионите на 50 процента от капацитета.

ЦСКА-София се класира за евротурнира Лига на конференциите. Ако се нареди трети в Първа лига, четвъртият - може би "Арда", ще играе бараж за последната европейска квота със седмия.

По-рано днес "Локомотив" и ЦСКА 1948 направиха 0:0. При победа пловдивчани щяха да си гарантират втората позиция, но и сега са фаворити да я заемат с четири точки повече от ЦСКА-София, който е с мач по-малко. "Арда" се надява на такъв развой, в противен случай остава извън Европа.