При настоящите условия Русия не може да започне строежа на проекта "Южен поток", заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция в Анкара, където е на официална среща с Реджеп Ердоган. 

"С оглед на това, че до момента не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия в тези условия не може да продължи реализацията на този проект. Имам предвид това, че сега трябва да се започне строителството на този тръбопровод в Черно море. Ние не можем да започнем строителството на морската отсечка, докато не получим разрешението от България", уточни той.

Русия не можела да започне строителството на морската отсечка от газопровода, да достигне българския бряг и да спре. "Това е нелепо, мисля, че всички го разбират", отбеляза Путин, добавяйки, че Русия ще бъде принудена да преразгледа своето участие в този проект. Той благодари на турските партньори за подкрепата, която те са оказали за осъществяването на "Южен поток", съобщи ТАСС.

"Проектът за газопровод "Южен поток" е закрит", заяви лаконично и ръководителят на руския държавен газов гигант Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

"Руският президент Владимир Путин лично реши да бъде спрян проектът за газопровод "Южен поток", потвърди руският министър на енергетиката Александър Новак.

Смятаме, че позицията на Европейската комисия не беше конструктивна. И ако Европа не желае "Южен поток" да бъде построен, значи той няма да бъде построен, подчерта Путин. "Ние ще насочим нашите енергийни потоци към други региони по света, включително ще ускорим реализацията на проектите за втечнен природен газ", каза още той.

От 1 януари 2015 г. Русия ще намали с 6% цената на газа за потребителите в Турция, обеща Путин. Това даже било само първата крачка и Руската федерация била готова още да намаля цената на газа за Турция като на свой стратегически партньор.

Путин предложи на България да поиска от ЕС да я обезщети за изпуснатите ползи по проекта "Южен поток", защото само преките приходи в българския бюджет от транзита щели да бъдат не по-малко от 400 милиона евро годишно (според него).

Той добави, че Русия е готова да построи още един тръбопровод за осигуряването на потребностите на турската икономика от синьо гориво и да създаде на границата допълнителен газов хъб.

"С оглед на растящите нужди на Турция ние сме готови не само да разширим "Син поток", но и да построим още една тръбопроводна система, за да задоволим растящите потребности на турската икономика. А ако бъде сметнато за целесъобразно, да създадем на турска територия, на границата с Гърция, и допълнителен газов център за потребителите в Южна Европа", подчерта Путин.