Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди късно снощи за БТА информацията, че политици са били подслушвани от две служби - ДАТО и ДАНС. 

Коментарът му бе по повод изнесената по-рано през деня от съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов информация, че 32-ма души от „Има такъв народ“, ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“ са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания.

12 от тях са подслушвани от „Вътрешна сигурност“ на МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП.

Според информацията на Атанасов придобитите с тези СРС-та материали, дешифрирани на хартия, миналата седмица са унищожени във „Вътрешна сигурност“. Все пак има две места, на които няма как да няма следа за СРС-тата. Едното е в съда, където се съхранява регистър на разрешенията за прилагане на СРС, а другото място е в ДАТО (техническата служба, която прилага СРС - б.р.) и ДАНС, която има самостоятелно звено за прилагане на СРС, казва още Атанасов.

В отговор от т.нар. българско ФБР бяха кратки: разпоредена е вътрешна проверка.

Рашков обаче „контрира“ снощи: заяви че е получил информация, според която в момента в ДАНС се унищожават материали.

„По отношение на твърденията за „подслушване на политици“, СГП се е самосезирала и е изискала НБКСРС, в чиято компетенция е, да извърши проверка относно политическите коментари за нарушения при прилагането на СРС“, заяви късно вечерта за БТА и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Не отговаря на истината твърдението, че в прокуратурата има образувано досъдебно производство срещу служебния вицепремиер и вътрешен министър. Вярвам, че е в интерес на правовия ред длъжностни лица да се въздържат от разпространението на неистини и „фалшиви новини“, каза още Милева пред агенцията по повод твърдение на самия Рашков, че срещу него имало образувано дело в прокуратурата след публикация в медиите, в която се твърди, че той и зам.-шеф на ДАТО готвят „Бръмбаргейт“ 2, а мишена бил главният прокурор Иван Гешев.