"С президента Вучич от години имаме добро взаимодействие и ясна визия как да задълбочаваме нашето сътрудничество и как заедно да чертаем нашия общ европейски път."

Това каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция със сръбския си колега в Цариброд, където българският държавен глава беше на посещение в неделя, съобщи БТА. 

Продължаваме да задълбочаваме сътрудничеството във важни области, и особено в свързаността, добави Радев.

От 11 ч. българско време държавният глава имаше среща с Вучич. В 12 ч. те се срещнаха с представители на българското национално малцинство в Република Сърбия.

Двамата президенти участваха в церемонията по откриването на паметник на Светите братя Кирил и Методий в двора на училището в Цариброд, което носи името на славянските първоучители. 

Това е втората визита на президента Радев в Цариброд. Първата беше на 22 юни 2018 г. Тогава Румен Радев подчерта, че съдбата на националното ни малцинство в Сърбия е от изключителна важност за двустранните отношения между Белград и София, както и за европейската перспектива на целия регион.

Откриването на паметник на светите братя Кирил и Методий  Радев определи като историческо събитие, възможно благодарение на съвместната работа на институции и граждани от двете страни на границата. 

"Този монумент е символ на най-светлото, което исторически ни свързва, но аз съм убеден, че той е важен духовен знак за бъдещето, което ни предстои, защото ние показахме, че сме способни да се отнасяме с уважение към различията си. Ние сме способни да решаваме по разумен начин, с мъдрост и постоянство всичко, което до момента ни е разделяло", каза той, цитиран от БНР.

Инфраструктурата, инвестициите, образованието и проблемите на българското национално малцинство бяха във фокуса на разговорите на президентите на България и Сърбия.

Вучич открои направеното в региона през последните три години. Новата магистрала, която минава през Цариброд и индустриалната зона.

"Нашият план е да разширим индустриалната зона, да доведем инвеститори, за да имате повече работа тук в града, в нашата страна. Ще искаме и подкрепа на нашите български приятели. Искаме всички българи, които живеят в Сърбия, да имат право на свой език и учебници. Да обичат земята си и българския народ. И нямаме никакъв проблем с това", каза той.

На пресконференцията на двамата президенти беше засегнат въпросът за окончанията на българските женски фамилии в Сърбия. Тема, която сънародниците ни поставят от години. Според Вучич  въпросът е решен в края на 2018 година:

"Всеки има право. Достатъчно е да отдели 10-15  минути, до отиде до Общината и да промени името си в съответния регистър. Въпросът е решен още през 2018 година със законов поднормативен акт. Готови сме по всякакъв начин да помогнем и на Димитровград и на Босилеград - да оставим хората да си избират имената, да решават как да организират живота си. Това не е проблем. Ако някой се опитва да създава напрежение към Сърбия, ще получите приятелски отговор, защото ние вас ви смятаме за братя и така ще бъде винаги", каза той.