"Движение 21" на Татяна Дончева остава в "Изправи се! Мутри вън!".

Това са разбра от думите на Мая Манолова пред БНТ в неделя сутрин.

"Изправи се! Мутри, вън! ще се яви на изборите на 11 юли във формата, в който участвахме и на изборите на 4 април. Две граждански организации в основата – "Изправи се.БГ" и Отровното трио и три партии - Движение "България на гражданите" (ДБГ), Единна народна партия (ЕНП) и „Движение 21“. Също така имаме и подкрепата на десетки граждански организации и инициативни комитети“, каза тя.

 
В листите на ИМВ разпределението ще е 70 на сто гражданско участие и 30 на сто - партийно, добавя тя малко по-късно, когато от коалицията дадоха и брифинг. На него освен самата Манолова присъстваше и Арман Бабикян от "Отровното трио", появи се и Татяна Дончева.
 
"Аз си мисля, че има целенасочени действия някой да разбива която и да било формация. Това е конкуренция, тя съществува", каза лидерката на "Движение 21".
 
По думите ѝ няма широка лява коалиция, "има тясна коалиция, точно във вида, в който беше и на предишните избори". "Всички споразумения, които допълнително се подписват с БСП, са договори за взаимодействие. Те не правят никого коалиционен партньор, нито от това произтичат обстоятелства, които в Избирателния кодекс...Това, че някой е нарекъл това "широка лява коалиция...тя не отговаря на никакви изисквания за коалиция", добави Татяна Дончева.

При сключването на споразумението за лява коалиция в петък лидерката на БСП Корнелия Нинова подписа само с АБВ и гражданската платформа "Нормална България" на Георги Кадиев, въпреки че предварително беше обявено, че в новия формат ще участва и "Движение 21" на Татяна Дончева.

"Трансферният прозорец за партиите преди новите избори очевидно е отворен. Активните мероприятия – също", коментира тогава Манолова.

Според запознати Дончева поставила на БСП няколко условия, за да стане факт участието на нейната партия в лявата коалиция. Сред тях били "Движение 21" да бъде включено в регистрацията на коалицията пред ЦИК, а освен това имала и определени изисквания за места в листите, както и за водачество на някои от тях. 
 
"Нито г-жа Нинова ме е канила в нейната коалиция, нито аз в моята", уточни днес по БНТ Манолова на въпрос дали и тя е имала предложение за съюз с БСП.

"Ние стоим зад принципите, които обявихме и на 4 април – за демонтиране на едноличния модел, за изгонване на мафията от властта, за възстановяване на демокрацията, съдебна реформа, повишаване на доходите", посочи още тя.

Манолова допълни, че в листите ще има превес на гражданите пред партиите.

"Показахме, че "Изправи се! Мутри, вън!" е успешен формат. Макар да бяхме най-малката парламентарна група, със сигурност бяхме най-активната", добави тя.

Тя заяви, че вече партиите се разбрали да има специална комисия, която да разследва незаконното подслушване в следващия парламент. От думите й стана ясно, че договорката била между нея, ИТН и Демократична България.