Новият шампион на Франция е "Лил" - за четвърти път в своята история. Това е и най-голямата изненада от топ първенствата в Европа.

"Кучетата" прекъснаха серията на мултимилионния "Пари Сен Жермен", който доминираше от 2013 г. и записа седем титли в периода. Единствено "Монако" се намеси през 2017 г. 

Парижани ще почакат за изравняването на рекорда на "Сент Етиен", който все още е номер 1 с 10 титли. Другият отбор с девет е "Олимпик" (Марсилия).

"Лил" можеше да си осигури титлата още в предпоследния кръг, но направи домакинско равенство, така развръзката остана за финалния рунд - също като в Испания.

Тази вечер обаче тимът без особени проблеми спечели с 2:1 на терена на "Анжер". Канадският национал Джонатан Дейвид откри в 10-ата минута, а в 45-ата Бурак Йълмъз удвои от дузпа. Домакините намалиха в последните секунди.

В същото време "Пари Сен Жермен" надви "Брест" с 2:0. 

В крайното класиране "Лил" събра 83 т., ПСЖ остана с 82, а "Монако", който направи 0:0 с "Ланс" - 78 т. Тези три отбора ще играят в Шампионската лига. "Лион" и "Олимпик" са в Лига Европа, а "Рен" - в Лигата на конференциите.

За ПСЖ остана Купата на Франция - преди дни грандът победи "Монако" с 2:0 на финала и все пак грабна трофей този сезон.