"Левски" ще има нов собственик скоро, обяви Наско Сираков на честване по случай 107-ата годишнина на клуба на "Могилката" в столицата.

Той е англичанин, начело е на инвестиционен фонд и бизнесът му е в Ню Йорк, каза Сираков, който ще прехвърли акциите на "сините" до дни и ще остане на "Герена" като президент.

Новият благодетел иска да изгради изцяло нов стадион, като дори бутне скандалния сектор "А" - "кабриото", както се изрази и босът. Също така отбор, който още от следващия сезон да се бори за шампионската титла и да играе в европейските клубни турнири. Задълженията в размер на над 20 милиона лева ще бъдат изчистени.

Докато съобщаваше новината, Сираков се разплака и не успя да скрие вълнението в гласа си. Сега всичко било в ръцете на юристите, които оформяли сделката. Днешното събитие бе подготвено предварително, имаше и изпълнения на живо.

"През миналата година, когато взех акциите, целта ми беше "Левски" да го има. Мисля, че изпълнихме това. Не съм обещавал резултати. Сега ви ги обещавам", каза легендата на "сините", бурно аплодиран от десетки запалянковци.

Той добави, е бизнесменът не бил свързан по никакъв начин с политиката.

"Заставайки тук, не може да не се вълнуваш. Искам да честитя най-светлия празник на всички българи и разбира се, празникът на цяла "синя" България - 107-годишнината, започна Сираков. - Оттук млади ентусиасти са създали нашия клуб. Убеден съм, че не са предполагали каква всенародна любов зачеват. Мисля, че точно тук, където е започнало всичко, е моментът да обявя едно ново начало за клуба. Това са преговори, кореспонденция от повече от 6 месеца. Всичко е завършено и е в ръцете на адвокатите, които от четири дни работят. "Левски" ще има нов собственик. Искам да кажа какво сме се договорили. Той поема всички задължения на клуба, осигурява издръжка, достатъчна "Левски" да се върне там, където му е мястото. Приоритет №1 е построяването на нов европейски стадион - по най-бързия начин." 

На този етап не беше споменато името и бизнеса на мистериозния британец. Намек, че "Левски" е пред подобна сделка беше отправен миналия месец, когато един от Четвъртите в света говори пред клубния сайт.

"Човекът няма нищо общо с политика. Англичанин е, бизнесът му е ситуиран в Ню Йорк, продъжи Сираков. - От тази гледна точка общността може да е спокойна. Неговото желание е след три месеца да започнем изцяло строеж на нов стадион. Ще бъде съборен и "кабриото". Но при всички положения ще имаме нужда от съдействие от държавните органи. Искам ясно да заявя, че нещо, което сме наследили и ни е завещано от нашите деди, които са отделяли от залъка си и са работили като кучета, за да има стадион "Георги Аспарухов"... ние сега трябва да искаме позволение за нещо, което е наше. Да се молим."

"Искам да кажа на всички държавници да не им се налага да се сблъскат със "синята" любов. Оправдания от рода "какво ще кажат другите отбори" тук не важат, защото сме единствените, които сме си построили сами стадиона. Очаквам пълно съдействие от всички държавни институции. Искаме до две години да имаме европейски стадион, който ще е основата по пътя на "Левски" към Европа, където ни е мястото", през сълзи добави той.

"По желание на бъдещия нов собственик, аз ще остана президент на клуба и ще отговарям за спортно-техническата част. Футболът е бизнес, никой не идва и не инвестира 100-150 млн. евро за това, че са ми много хубави сините очи. Затова се налага акциите да се прехвърлят. Това не може да стане за един ден. Всяка една точка по инвестиционен план, ако не се спазва, акциите ще се върнат при мен. Това е една гаранция за "Левски" и за всички вас. Човекът е абсолютно съгласен с това", завърши Сираков от трибуната. 

В началото на годината стана ясно, че държавата ще отдаде стадион "Георги Аспарухов" на концесия за 35 г., като условието е клубът да извърши мащабна реконструкция. Без да се дават пари от данъкоплатците, поне според уверенията на властимащите. Това бе гласувано на заседание на Министерския съвет, а арената попадна в последния момент в актуализиран правителствен план за концесиите в периода 2021-2027 г.

Малко след това Сираков обяви, че "Левски" търси инвеститор за стадиона и благодари на тогавашния премиер Бойко Борисов.

"Няма повече какво да се добави. Каквото съм казал, съм го казал с ясното съзнание, че това трябва да се каже, коментира Наско Сираков пред журналисти след бомбастичното си изказване на "Могилката". - До края на седмицата, до десетина дни, се надявам да е приключило всичко. Затова се работи толкова сериозно юридически. Ние, българите, включително и аз, сме Тома Неверни. Поставил съм всичките тези условия да съм сигурен, че това, което се обещава, ще се изпълни."

Той добави, че да се говори за титла през следващия сезон било нереалистично:

"Следващият сезон сме го изтървали, той започва след 40 дни. Но при всички положения ще играем роля в първенството. Вярвах, че можем да се оправим и сами, без чужд инвеститор. Но при тази криза в световен мащаб... Само във футбола са загубени 7-8 милиарда евро. И стана ясно, че ако не намерим стратегически инвеститор, трудно ще се оправим. Няма клуб или сериозен проект без свой стадион. Той (новият собственик, бел. ред.) иска построяването на нов стадион.

Ще се чувствам по-освободен когато сложим подписите под всички договори. 10-12 дни."

На въпрос за бъдещ конгрес на БФС и евентуална смяна на властта в "Бояна", Сираков заяви следното:

"Ще видим кога ще има конгрес, кой каква платформа ще изкара. "Левски" е за промяна и смяна на статуквото."

"Левски" е в много тежко финансово състояние, едва изкара сезона. Дължат се по няколко заплати на всички в клуба. Висят дългове към физически лица, фирми и институции. Тимът кърпеше положението, благодарание на постъпления от феновете и няколко спонсорски договора, подписани в последната година.

Снощи "Левски" поне завърши победно - 2:1 като гост на "Черно море" след обрат. Мачът беше без значение, а "сините" приключиха осми.

Головете реализираха Радослав Цонев в 69-ата от свободен удер и Валери Божинов в 89-ата. И двамата влязоха от скамейката. Ветеранът може би изигра последния си мач за "Левски", но това не е напълно сигурно.