Българската общност в Хамбург организира днес фестивал на буквите в града, чиято цел е не само да представи азбуката ни и да чества празника на Кирил и Методий, а и да сближи българите в града. 

„Имахме предложение да включим с видеопоздрави българи от цял свят, които живеят зад граница. И би било наистина радостно да се свържем с известни наши писатели, журналисти, артисти, учители от всички краища на света, които да празнуват с нас на 24 май. Но тогава се замислихме, че е важно първият Фестивал на Буквите в Хамбург да отправи по-концентрирано послание. По-важна задача.

Обединихме се около идеята всички участници в събитието, които отправят поздрави чрез видеа, да са българи, които живеят в Хамбург и са свързани с живота ни в Хамбург. Които са част от нашата общност. Искаме да се опознаем чрез този празник, да осветим работата на всички хора за общността ни. Защото това са нещата, които оформят съзнанието ни и това на децата ни като общество. Хората, които работят и помагат от години на общността ни. Лекари, адвокати, учители, преподаватели в университети, артисти, социални работници, всички хора със своите усилия участващи в живота на общността ни“, разказва учителката в българското училище в града Росица Бехова. 

По маршрут от българската църква до българското училище доброволци държат българските букви, на които има и QR-код. При сканиране на кода се отваря и специалното видеопослание. Специално участие взе и консулът на България Герд Винанд-Имайер, който е записал своето обръщение на български език.

Основните участници във фестивала са децата от българското училище, които участват със своите видеопослания, рецитирайки стихчета, пеейки и танцувайки. Те са нарисували и всички букви по маршрута. 

Организатор на фестивала е групата „Заедно“, в която българи от Хамбург от няколко години работят съвместно за различни каузи на българската общност.