Седем нови водачи на листи и 4 размествания в регионите. Всички останали 19 първи места в листите на БСП за предсрочния парламентарен вот остават същите като на изборите на 4 април. Това е равносметката от обновлението на левицата преди новото гласуване.

"Понижени" в списъците са лидерът на социалистите във Варна Борислав Гуцанов, енергийното острие на партията Таско Ерменков, бившият депутат Георги Гьоков. Вторият остана и извън краткото 45-о Народно събрание, защото левицата не взе изобщо мандат в Разград, където водеше. Сега там водач ще е Гьоков, той отпада от челното място в листата в Стара Загора за сметка на новия коалиционен партньор и бивш социалист Георги Кадиев. 

Листата във Варна сега ще поеме лично лидерката Корнелия Нинова. Тя сдава първото място в Пловдив в сравнение с изборите на 4 април. Под тепетата на нейно място е проф. Иво Христов за вота на 11 юли. 

Позицията на Ерменков от предните избори сега ще заеме Елка Неделчева - общинска съветничка в Разград. 

От новите обявени и одобрени списъци става ясно, че Петя Михалевска няма да води листата в родния си град Кърджали - мести се в Смолян. На нейно място се появява коалиционният партньор Велизар Енчев, който на предишния вот бе първи в листата в Хасково. Там пък отива друг коалиционен партньор - Владимир Маринов (АБВ), който е следващото ново име в листите.

Във Враца пък водач няма да е Александър Попдимитров, а бившият депутат Александър Симов, който през април се яви от Смолян.  

Изненадващо реабилитиран и начело на листа ще е и Драгомир Стойнев - в Пазарджик на мястото на Пламен Милев. Нови водачи са още Димитър Данчев и Бойко Клечков, съответно в Добрич и Кюстендил и на местата на Мая Димитрова и Румен Георгиев.

Въпреки че имаше очаквания за размествания и на други места, в това число и в София, такива няма. Нинова остава начело в 25-и избирателен район, Георги Свиленски - в централния 24-ти, а Христо Проданов - в 23-ти. 

Напрежение обаче се заформи във Велико Търново. Там водач отново ще е младият Явор Божанков, който бе депутат в 44 и 45-ото Народно събрание, но както и преди вота на 4 април местните структури на БСП в района искаха начело да е Весела Лечева. На предния вот тя бе на второ място веднага след Божанков. Днес обаче обяви, че се оттегля от листите за 11 юли. В Търново беше един от много добрите резултати на левицата на предишните избори (за разлика от общия резултат, който остави БСП трета политическа сила - б.р.)

"Няма да преча на Корнелия Нинова в стратегията й за спечелване на изборите. За пореден път останаха нечути организации и личности, които са доказали лоялността си към партията, както и, че могат да извоюват първото място на избори. Благодаря от сърце на всички структури на БСП в област Велико Търново, на нашите кметове и редови социалисти. Оставам до вас, оставам вярна на БСП!", написа тя. 

 

 пред

Ето и всички водачи по райони:

Благоевград - проф. Георги Михайлов  

Бургас - Петър Кънев  

Варна – Корнелия Нинова  

Велико Търново - Явор Божанков  

Видин - Филип Попов  

Враца – Александър Симов  

Габрово - Крум Дончев  

Добрич – Димитър Данчев  

Кърджали – Велизар Енчев  

Кюстендил – Бойко Клечков  

Ловеч - Ирена Анастасова  

Монтана - Атанас Костадинов  

Пазарджик – Драгомир Стойнев  

Перник - Стоян Мирчев  

Плевен - проф. Румен Гечев  

Пловдив – проф. Иво Христов  

Пловдив - област - Манол Генов  

Разград – Елка Неделчева  

Русе - Крум Зарков  

Силистра - Вяра Емилова  

Сливен - Атанас Зафиров  

Смолян – Петя Михалевска  

София 23-и МИР - Христо Проданов  

София 24-и МИР - Георги Свиленски  

София 25-и МИР - Корнелия Нинова  

София - област - Иван Ченчев  

Стара Загора - Георги Кадиев  

Търговище - Кольо Милев  

Хасково – Владимир Маринов (АБВ)  

Шумен - Иван Иванов  

Ямбол - Кристиан Вигенин

БСП попълва днес и Изпълнителното бюро, след като органът подаде оставка заради резултатите от изборите на 4 април. Това не направи лидерката Нинова.

Останалите места в кандидат-депутатските листи ще бъдат одобрявани тепърва.