България е част от Европейския съюз, а Русия трябва да намери начин да общува с него. 

Така държавата ни смята да отговори на обидната квалификация на руския президент Владимир Путин, че България  не взима решенията си като суверенна държава, научи Клуб Z. Засега по-остра реакция на Външно министерство не се предвижда. Правителството смята да отговори на Москва с данни. 

Тезата, че България ще загуби 400 милиона евро от транзитни такси, е некоректна по няколко причини, твърдят експертите, които обмислят отговора на държавата. Според предварителното споразумение ние ще изплатим кредита си към Русия от транзита. Прогнозната цена за българския участък е 3,5 милиарда евро, като българското дружество трябва да разполага с 50% от сумата, т.е. да изплати повече от 1,5 милиарда. Тези данни ще се съдържат в отговора на държавата.

Не е ясно кога ще са налице евентуалните ползи от транзитни такси. Може и да е доста време, след като газопроводът започне да функционира. Ние все още не сме виждали търговския договор и не знаем какви капани може да има в него, казват от Външно. Например за "Северен поток" има клауза, че транзитни такси се получават, когато тръбата е пълна над някакъв процент.  

"Ние  все още не знаем и какво количество Русия възнамерява да ни подава", коментира пред Клуб Z източник от "Дондуков 1".