Дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР никога не е подслушвала политици.

Това заяви на станалите модерни брифинги "на крак" поредният отстранен от служебното правителство - директорът й Стефчо Банков (преди него така постъпиха ексглавният секретар Ивайло Иванов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев. Бившите министри Младен Маринов и Христо Терзийски се задоволиха с фейсбук статуси, б.р.).

Банков обясни как е станало махането му - като е преназначен на пост "съветник" с кабинет, който е много малък, без слънчева светлина и до входа на тоалетната. Той обаче не може да откаже новата длъжност, защото представлява временно преназначаване, нещо като "командировка".

"По отношение на кампанията за 45-о Народно събрание сме използвали разследване срещу служители на МВР, но политици - не. Повярвайте ми, всичко е докладвано на прокуратурата. Този пасквил, който го сътвориха някои хора, е един пиар", каза още той.

Той добави, че в дирекцията тече проверка, която е назначена от вътрешния министър Бойко Рашков:

"Политици никога не сме подслушвали!", зарече се шефът на Вътрешна сигурност.

(Всъщност в колизия с това е фактът, че самата прокуратура разпореди бюрото за контрол на СРС да провери ДАНС, ГДБОП и именно "Вътрешна сигурност". Според правомощията й, тя се занимава с МВР служители, но не пречи да "изтече" политик, когато си закачил на СРС някой служител. На доуточняващ въпрос Банков отрече, че и такова нещо не се е случвало,б.р.).

"Министърът си е създал уюта да придобие цялата информация, която съдържа дирекцията година назад", обясни още Банков.

"Той получи осенението, че не може да работи с мен", допълни.

От думите на Банков обаче стана ясно, че конфликтът им се е разразил около това, че отказал на Рашков да задържи, докато е в болница, шефа на ОДМВР-Пловдив Йордан Рогачев.

Вчера са привиквани още областни МВР директори „от северна България“, резкри още преназначеният МВР шеф.

Той обяви, че излиза в болничен за пет дни. Беше категоричен, че не е престъпник, за да напуска доброволно.

Самият акт на министър Бойко Рашков вече е атакуван в съда, нищо че не е предоставен на потърпевшия, каза още досегашният шеф на ВС. Иначе заповедта му била връчена преди празниците - в 15:30 ч в петък, което Банков нарече "номера от 1980 г.".