Пикантен скандал между бившата съпруга на германския екс-канцлер Герхард Шрьодер и настоящата му половинка засегна дори дипломатическите отношения на Берлин с Токио.

Сегашната му съпруга, която е пета по ред, е южнокорейката Сойон Шрьодер-Ким. Тя нападна в социалните мрежи предшественичката си – Дорис Шрьодер-Кьопф, като я обвини, че се опитва да отстрани статуя от офиса на бившия канцлер, която е поставена там в памет на жените, които японски войници са отвличали от Южна Корея и използвали като сексробини. 

Скулптурата е поставена в коридора пред офиса на Шрьодер.

Причината за намесата на съпруга N 4 в интериора на офиса е, че статуята е копие на паметник, който бе временно поставен в Берлин, но предизвика оплакване от японския външен министър пред германския му колега. Токио не одобри акцията тогава.

Дорис Шрьодер-Кьопф бе депутат в местния парламент на Хановер и възнамерява да се кандидатира отново. 

Но тя отрича кариерата й в политиката да е повод за намесата й. 

Четвъртата съпруга е собственичка на помещението, в което се помещава офиса на бившия канцлер. След развода им тя го е получила при подялба на имуществото, но позволила на бившия си съпруг да продължи да го ползва, вече срещу наем.

„Не е имало специални искания от мен да се намеся за махането на тази статуя, просто като собственик на имота съм длъжна да осигурявам реда в него. А в коридорите и общите помещения е забранено да има големи предмети“, поясни обаче депутатката.

Освен статуята тя помолила да се махне и гардероб с обувки и дрехи.

Петата съпруга обаче не приела това обяснение и обвини Дорис Шрьодер-Кьопф, че нарочно иска да махне паметник на всички жени, пострадали от трафика на бели робини.

„Подобно внушение е абсурдно. Ежедневните ми задължения включват грижа за момичета и жени, станали жертва на трафик. В случая просто изпълнявам задълженията си на наемодател“, казва още предпоследната жена на бившия канцлер.