Общо 30 хил. ученици и педагогически персонал да отидат на почивка за седмица, като целият пакет - от пътя, застраховките, през настаняването и храненето - да бъде поет от държавата. Това е новата мярка за подпомагане на един от най-засегнатите от пандемията браншове, обявена днес от служебните министри на финансите Асен Василев, на образованието Николай Денков и на туризма Стела Балтова. 

Парите са осигурени от ревизия на разходите за персонал в различните министерства и разпоредители с бюджетни средства. По думите на Василев икономиите няма да се отразят на заплащането на чиновниците - защото става дума за пренасочване на средства от незаети щатове, тъй като бюджетите се планират според щата, а не според броя на реално заетите в бюджетните структури. По същия начин са осигурени и нужните средства за продължаване на помощта от 50 лв. на месец за пенсионерите през юни. 

Планът е пакетът да е на стойност 500 лв., като ако се възползват 30 000 деца и учители, то сумата е около 15 млн. лв., показва сметката, макар сумата да не бе назована.

Идеята е в схемата да се включат като основно звено най-ударените от пандемията - туроператори и хотели, посрещащи традиционно предимно чуждестранни туристи. За пакетите ще кандидатстват всички училища, като има едно ограничение - от едно учебно заведение от безплатната почивка да могат да се възползват до 70 души. Училищата поемат организацията и кандидатстването, те ще сключват договори с туроператори, които пък ще изготвят пълните пакети, обясни министърката на туризма. Денков на свой ред добави, че мярката ще има ефект освен за засегнатия бранш, и за самите ученици и учители, които ще могат да си отдъхнат след натоварената пандемична година.

"Подготвят се много интересни програми, които са свързани с арт дейности, експозиции, с обучения по народни танци, посещение на музеи и други туристически обекти. Приоритет е създаване на условия бизнесът да бъде стимулиран да работи. Работим и по подобряване на условията за достъп на чуждестранните граждани в страната", допълни Балтова.

Финансовият министър анонсира, че следващата седмица ще бъде обявен нов пакет от мерки, който ще бъде обсъден с работодатели и синдикати преди това. 

"Активно работим да се направи пакет от мерки за възстановяване на бизнеса. За щастие пандемичната обстановка е такава към момента, че затворени принудително  бизнеси няма. Съответно трябва да преминем от режим на плащане, защото фирмите не могат да работят, в режим за подпомагане бизнесите да заработят ритмично", каза Василев.

Той заяви, че притесненията на ресторантьори, че има забавяне по мерките за подпомагане на бранша, не почиват на факти, защото парите по мерките за оборот били изплатени на тези, които са кандидатствали и са одобрени. По предварителни данни обаче след отварянето на заведенията вече има такива, чийто оборот е по-висок в сравнение със същия период на предпандемичната 2019 г. - което значи, че тези обекти вече не могат и да се възползват от съответната помощ според правилата за отпускането й. Служебният министър призова, ако има фирми, които не са си получили парите по мерките, да се обърнат незабавно към НАП, която е отговорната за плащанията институция. 

Балтова обяви как в руските медии вече се коментирала поканата от страна на България към ресорния вицепремиер в Русия за възстановяване на туристическия поток. Обмисляла се и друга мярка - за безплатни тестове за коронавирус за чуждестранни туристи, които идват на почивка у нас.