Заблудени американски войници в пълно бойно снаряжение погрешно са нахлули по време на учение в частно предприятие край Пловдив, изплашвайки персонала и предизвиквайки заплахи за съдебно дело, предаде Нова телевизия.

Сцената, разиграла се на 11 май, е записана от охранителните видеокамери във фабриката, която е разделена от една ограда от военното летище в с. Чешнегирово.

Не стана веднага ясно защо за случката по време на учение на територията на летището се съобщава с две седмици закъснение.

Въоръжените с картечници и автомати седем войници са прескочили оградата, нахлули са в предприятието, което произвежда нестандартно оборудване на рафинерии за олио, всявайки паника сред работниците. Според телевизията оръжията са имали приспособления, които не позволяват употребата на бойни патрони, но персоналът на фабриката е нямало как да знае за това.

„Идват насреща с автомати. Аз се обръщам и той вика „Седал!Седал!“. Вдигнах ръце. Той може би казваше на английски да лягаме или не знам какво, ама аз като не разбирам седнах. Тук имаше платна. Дойдоха до нас. Двама пък влязоха отзад, вътре в съблекалнята. Оттам се върнаха и всички с насочени автомати влязоха в халето”, разказа пред Нова телевизия Георги Нешев, който работи в цеха.

„Беше нещо много страшно! Уплаших се и даже половин час не мога да реагирам. Аз почнах да треперя от страх”, спомня си колегата му Васко.

Военните обходили помещенията, след което напуснали фабриката, но работниците не посмели да се обадят на спешния номер 112, а уведомили само отсъстващия собственик на предприятието Марин Димитров.

"Веднага отидох във Военна полиция - разказа той. - Две момчета бяха. Те се обадиха на техен начилник и казаха, че няма как да реагират за това нещо. За мен това е голяма обида. Това е все едно аз съм някакъв терорист. Обиден, унизен. Все едно ние сме някакви бандити. Ще си търся правата по всякакъв начин. Няма да го оставя това така, да бъда обиден по този начин".

Бизнесменът вече е подал две жалби - до военната и до районната прокуратура, предаде Нова.

„За мене е налице противозаконно влизане в чужд частен имот - каза адвокат Борислав Мазнев, когото Димитров е наел, за да защити интереса си. - Както и считаме, че са налице закана и заплаха с убийство, тъй като са осъществени безспорни действия по този начин с дългоцевно огнестрелно оръжие срещу цивилни лица”.

Американското посолство у нас е препратило запитването на Нова телевизия за инцидента към Министерство на отбраната, а то е заявило, че ще извърши вътрешна проверка по случая и ще оповести резултата.