Този човек просто няма срам...

Така Бойко Рашков започна да говори за Бойко Борисов при гостуване в предаването на Сашо Диков. Направи го по повод видеозаписи, които водещият в "Евроком" му пусна с коментари на бившия премиер - за кабинета, уволненията, скандалът с подслушванията и т.н.

Още снощи стана ясно, че Рашков готви сигнал срещу Борисов и до седмица ще го внесе в прокуратурата. Служебният вътрешен министър е заявил това и пред бТВ, макар че тази сутрин отказа да участва в предаване, в което гост бе уволненият от него Стефан Банков. А беше анонсиран.

Диков зададе въпроса готви ли Рашков сигнал (след 30-ата минута в записа, бел. ред.)?

"Много хубав въпрос, никой не ми го задава този въпрос. А има ли смисъл? Имам много данни в тази посока. Дори ако трябва да съм така… Днес пристигна при мен един човек, който такива неща ужасяващи ми съобщи, че аз не знам къде живеем, в каква държава. Или сме живели, не мога да си обясня, започна ръководителят на силовото ведомство.

Ще ви кажа какво ми цитира този човек. Нещо ужасяващо е. Как му е казано, че има жена и деца, или пък има семейство, които няма да разберат дали не ядат неговото месо."

Явно това е причината днес Борисов да заяви в централата на ГЕРБ, че само това не са му пришили още - че е изял някого. Дори се пошегува за "филета".

"Вие такова нещо чули ли сте досега? И това нещо е казано от този, който сега го чухме. И нека спре да говори, защото аз този сигнал ще го проверя. Там са направили нещо подобно като списъка от 32-ма магистрати и други, които никой не даде гласност какво става с тях. Този сигнал от ДАНС е изпратен еди къде си", продължи Рашков.

Тук се намеси Сашо Диков с уточняващ въпрос дали правилно е чул думите на министъра.

"Точно така, да. Днес получих тази информация. Аз очаквам да скачат непрекъснато тези хора. Донякъде съжалявам тази група около него, защото там има нормални хора. Но седейки под неговото знаме, те стават като него.

Дали ще сигнализира прокуротурата?

Да сигнализиран онзи, който се обръща към Борисов с “шефе”. Това ли да направя? Аз ще го направя. Да видим как ще реагират. И ще дам публичност на това. Ще го питам какво стана с едно дело, по което Борисов е казал това. Защото тази наглост, която чувам, е безгранична. Тя преминава всякакви граници. Но стига толкова."

Рашков явно искаше да спре да говори по темата, но Диков го прикани и той продължи за кое дело става въпрос. Без да конкретизира.

"Делото е изчезнало и го няма. Както се казва в литературата, следите остават. Добре е да спре човекът от Банкя. А да каже на младите хора, които са под неговото знаме следното: "Уважаеми млади хора, аз спя до два три милиона в евро и злато."

Прокуратурата изобщо не си направи усилия по знаците на кюлчетата злато да провери откъде са закупени. Две банки има в България, които продават кюлчета. Знаците на всяко кюлче се видяха, ваши колеги от "Бивол" и други разбраха, видяха, разчетоха и т.н. Установено ли е от кои банки са, кой ги е закупил, това е в правомощията на прокуратурата и няма проблем. Две банки са - “Райфайзен банк” и "Първа инвестиционна".

Появиха се лица, които съобщиха кой е направил подарък на Борисов и тези кюлчета бяха там. Това е много лесно установимо.

Второ, еврото, до което той спи, около два милиона, в купюри от 500 евро, с което боравят само кои? Кои боравят? Там също личат и номерата. Това също е установим факт.

И се питам аз като юрист, ако ти си обективен в разследването на някое престъпление и си решил да изнесеш информация в медиите, би следвало да изнесеш информации както по отношение на тези, които обвиняваш, така и тези, които всъщност са участници в процеса. Но има друга позиция. Например, излезе информация за един бизнесмен, че окрал държавата, пък тя държавата е окрадена чрез тази комисия за хазарта от самата комисия. Самата държава."

Тук Бойко Рашков явно визираше Васил Божков, а малко след това Диков му напомни, че е влязъл в капан, тъй като е свързван с бизнесмена. Той не даде конкретен отговор за това.

"Изнесе се информация за един бизнесмен, а не се изнесе информация публично по същия начин за министъра на финансите - бивш, Горанов, не се изнесе информация за това какво е казал Борисов при разпита му в прокуратурата. Не се изнесе информация какво е казала като свидетел Менда Стоянова, председателка на бюджетната комисия и т.н.

И когато един прокурор едностранно или със съответния уклон изнася информации в публичното пространство, за много разумни граждани е повече от ясно защо той се обръща към министър-председателя Борисов с думите "шефе".

Тоест той е заел една роля на подчинен на политическата власт в държавата и прави това, което му казват от там и в настоящия момент."

Рашков завърши с това, че приканил шефката на кабинета си Елена Фичерова-Караиванова да говори пред медиите. И, по думите му, тя щяла да изнесе прелюбопитни данни. Известно е, че Караиванова е дисциплинарно уволнена от Сотир Цацаров в КПКОНПИ.