Електромобилите Tesla ще се сдобият с нова функционалност в името на безопасността - следене на водачите през вътрешните камери на автомобила, съобщиха от компанията.

Това ще стане чрез актуализация на софтуера на автомобилите. Видеонаблюдаването ще се включва само когато е активиран автопилота на автомобила. 

Причината за ъпгрейда са недостатъците на съществуващата система - потребители вече са демонстрирали, че могат дори да напуснат шофьорското място и автомобилът да продължи да се самоуправлява. С камерите обаче изкуствен интелект ще следи шофьорите и тяхното ниво на внимание.

При други производители този проблем се решава само със следене на очите и накъде гледат те - ако шофьорът започне да си зяпа в смартфона, колата бавно и внимателно спира. Вариантът на Tesla може да прави същото и дори повече - но има и своите опасности.

Подобен софтуер е ефективен, когато изкуственият интелект се учи от реално видео от хиляди хора, което значи, че компанията трябва да го запазва най-малкото за анализ. А дали хората на Мъск могат да опазят информацията от теч - това предстои да видим.