Григор Димитров прекрати участието си на Откритото първенство на Франция още в първия ден на турнира - 6:2, 6:4, 5:7, 0:3 след два часа и половина игра срещу Маркос Гирон (САЩ).

Попречи му контузията в гърба. Той имаше три мачбола в третия сет, но не се възползва, като малко след това травмата се обади и личеше, че не може повече да остане на корта заради силни болки. Отказа се в четвъртия сет.

А мачът започна отлично за Димитров, който за първи път се изправи срещу американския си опонент. Той проби в първия сервис гейм в срещата. Последва обаче рибрейк. И нов пробив, преди българинът да е този, който първи затваря успешно гейм на началния си удар - 3:1.

Последва размяна и нова отлична изява на Димитров в гейма на Гирон - 5:2. Не след дълго дойде и 6:2.

Вторият сет започна равностойно, благодарение на това, че американецът стабилизира представянето си. В седмия гейм, който често е решителен, първата ни ракета взе аванс от 4:3, затвърди и се доближи на сет от категоричен успех - 6:4.

И такъв се очерта. След 0:1 българинът направи серия от пет поредни гейма и поведе с 5:1, записвайки два нови пробива. В седмия гейм пред Димитров се откриха три мачбола. Той обаче направи две непредизвикани грешки, пък и сервисът на 82-ия в света заработи по-добре. Така мачът продължи, а можеше да е завършил.

И както често се случва, в играта на бившия номер 3 в света настъпи тотален срив. Малко след това се оказа, че той е продиктуван и от физически проблеми - отново болките в кръста, спъващи Григор от началото на годината.

Гирон го проби, когато хасковлията сервираше за победата. И стана лесна плячка за възвърналия увереността си янки, който от губеща позиция обърна и спечели сета със 7:5. Димитров се движеше трудно по корта. Не можеше да се противопоставя по никакъв начин.

Въпреки болките той опита да продължи в четвъртата част, но след 0:3 реши да сложи край.

Така приключва сезонът на клей за Григор Димитров. Лошото е, че остава много малко до турнирите на трева и коронния в разгара на лятото "Уимбълдън", а както личи контузията е сериозна.

Един от фаворитите е аут

А още първият ден на "Ролан Гарос" донесе изненада - отпадна един от фаворитите, Доминик Тийм. Четвъртият в схемата, шампион на US Open и двукратен финалист в Париж поведе с 2:0 сета, но бе обърнат от ветерана Пабло Андухар (Испания) - 6:4, 7:5, 3:6, 4:6, 4:6.

Тийм не е във форма тази година, а наскоро Андухар победи и Роджър Федерер. За първи път в кариерата си той срази тенисист от топ 5.

Напред след трисетови победи продължават Фабио Фонини, Мартон Фучович, Пабло Кареньо Буста, Карен Хачанов и Гуидо Пея.

А при дамите във втория кръг са Наоми Осака, Петра Квитова и Виктория Сабаленка, а Ангелик Кербер отпадна от квалификантката Анхелина Калинина (Украйна, №139 в света), 2:6, 4:6.

Наоми Осака - глобена и предупредена

Главната тема извън корта е свързана с Наоми Осака. Световната №2 обяви преди турнира, че няма да се явява на пресконференциите след мач, тъй като я натоварват психически, налага й се да отговаря на "глупави въпроси" и т.н.

Днес тя победи румънката Патриция Мария Тиг с 6:4, 7:6(4). И след това спази заканата си - не застана пред медиите. Моментално беше глобена с 15 хиляди долара.

Последва изявление на Големия шлем, в което пише, че ако не преразгледа позицията си, Осака ще понесе по-тежка глоба. И дори изваждане от турнира.