Лидерът на твърдолинейната десница в Израел Нафтали Бенет обяви подкрепа за "правителство на промяната" и каза, че ще се опита да състави коалиция с противниците на министър-председателя Бенямин Нетаняху, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, пише БТА. 

Бенет, който ръководи формацията "Ямина", каза на предавана по телевизията пресконференция, че ще работи за съставяне на правителство на националното единство с опозиционния лидер Яир Лапид.

Той заяви, че е взел решението, за да не позволи да се стигне до пети поредни избори в Израел за малко повече от две години.

Този ход на Бенет може да позволи на Лапид да сформира коалиция от десни, центристки и леви формации и да сложи край на 12-годишното управление на Нетаняху.

Според споразумението между партиите именно Бенет ще бъде следващият министър-председател на Израел.

"Можем да отидем на пети избори, шести избори, докато домът ни не се разпадне върху нас или да спрем лудостта и да поемем отговорност", каза Бенет в телевизионно изявление в неделя вечерта. "Днес бих искал да съобщя, че възнамерявам да се присъединя към моя приятел Яир Лапид при сформирането на правителство на единството."

Лапид, чиято центристка партия "Йеш атид" се нареди на второ място на изборите през март след дясната партия "Ликуд" на Нетаняху, има срок до сряда да обяви ново правителство.

Нетаняху: Това е измамата на века

Нетаняху определи плана за "измамата на века".

"Никой нямаше да гласува за Нафтали Бенет, ако знаеше какво той би направил", написа министър-председателят в туитър.

71-годишният премиер се затруднява да се задържи на власт през последните 2 години след 4 последователни избори. Той също е обвиняем по дело за корупция. 

Според политически анализатори Нетаняху ще се опита през следващите няколко седмици да притисне депутатите от "Ямина" и други десни партии да се откажат от широката коалиция и да предизвика нови избори.