Върховният касационен съд сложи точка на спора между прокуратурата и варненския политически лидер Костадин Костадинов, чиято партия "Възраждане" бе нарочена за закриване.

Днес ВКС потвърждава решението на Софийския градски съд, който също отказа да дерегистрира партията. 

Тогава - през февруари 2021 г., съдия Венета Цветкова от СГС написа забележителни мотиви, в които се учудваше как 6 години регистрацията и евентуалните нарушения при вписването на партията не са били пробем за държавното обвинение:

"Следователно, твърдените в исковата молба обстоятелства във връзка с учредяването и регистрацията на партията са били в предметния обхват на проведеното преди около 6 години производство. Видно от доказателствата по делото, прокурорът не е упражнил и правото на протест срещу постановеното съдебно решение (...)", написа тя.

По време на юлските протести от 2020 г., прокуратурата, която е аполитична, изведнъж реши да закрива движението на Костадинов - често обвиняван, че е открит проводник на интересите на Москва в България (например, до момента все още са неуспешни и опитите да бъдат заличени Български националистически съюз "Еделвайс", и БНО "Шипка, .р.).

Обаче се оказа, че посочените за свидетели на държавното обвинение рязко са забравили да са казвали, че не фигурират с подписи или не са участвали в учредителното събрание през 2014 г., включително дадоха показания, че са ги натискали от службите.

В рамките на последвалото дело държавното обвинение така си "изигра картите", че това доведе до още по-гояма подкрепа на т. нар. партиен лидер и ефектни митинги в негова полза пред и дори във Съдебната палата в София.

Сега ВКС, освен че приема мотивите на Градския съд (цялото решение може да прочетете тук), осъжда Върховната касационна прокуратура да плати на "Възраждане" направените пред настоящата инстанция разноски в размер на 1200 лв.