В парламентарната група на ГЕРБ преобладава мнението, че лидерът на партията Бойко Борисов се държи прекалено учтиво с останалите парламентарни групи и особено с Патриотичния фронт (ПФ). Това научи Клуб Z в кулоарите на парламента.

Повод за коментарите на депутатите е липсата на категоричен отговор от Борисов на исканията на патриотите да бъдат сменени зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов и областният управител на София Веселин Пенев.

"Сигурен съм, че Борисов няма да отстъпи, но е прекалено деликатен с патриотите", коментира депутат от ГЕРБ.

Към момента единствено министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че няма намерение да се разделя с Исмаилов. Той поясни, че тази му позиция е съгласувана с премиера Борисов. В ГЕРБ всъщност са убедени, лидерът им няма да бъде дълго особено търпелив спрямо ПФ. 

Герберите са недоволни и от това, че са получили ръководните места в малко комисии. От 22 комисии депутати от ГЕРБ са начело на 9. Реформаторският блок има 5, ПФ - 3, АБВ - 2, а БСП, ДПС и БДЦ по една. Според герберите фактът, че ръководят по-малко от половината комисии е "прекалена добронамереност" към останалите партии.

Самият Борисов коментира във фейсбук ситуацията в управляващото мнозинство. Той припомни, че още преди сформирането на правителството е имал резерви към това да се търси подкрепа от ПФ, но такова е било желанието на реформаторите. Ето какво написа премиерът:

Припомням някои мои изказвания:

28.10 – „От проведените днес разговори стана ясно, че единствената възможна формула за създаване на правителство е, ако се направи коалиция на малцинството между ГЕРБ и РБ. Правителството на малцинството по отделни теми ще ползва плаващо мнозинство.”

29.10 - „Нищо против Патриотичния фронт, Валери Симеонов е един достоен мъж – излезе и си каза неговата програма. За съжаление тези неща, които прочете, не отговарят на нашата евроатлантическа ориентация и ще ни вкарат в тежък конфликт. Когато имаш такава програма, поне за ГЕРБ е недопустимо да подпише споразумение."

Моето мнение не се е променило. Надявам се колегите от Реформаторския блок, с които до момента работим прекрасно, да поемат своята отговорност. Тяхното изрично условие за съвместно управление и съставяне на правителство беше участието и на Патриотичния фронт. В името на стабилността аз се съобразих с това тяхно желание, но има неща, които минават границата и е крайно време от Реформаторския блок да кажат до къде им е границата.