Могат ли българите да гласуват по настоящ адрес в хотел, ако са на почивка по време на предстоящия вот на 11 юли? Този въпрос отправи Централната избирателна комисия към служебната министърка по регионалното развитие Виолета Комитова миналата седмица - заради ролята й като принципал на ГРАО.

"Много е странно, че юристи от ЦИК ми задават на мен въпрос как ще става гласуването в България - регионален министър и архитект. Но съм проучила много сериозно въпроса и съм пратила подробен отговор на ЦИК", заяви тя.

И обясни - всички граждани могат да гласуват по постоянен или настоящ адрес, първият е този в личната карта, а вторият се прави винаги с регистрация в общината със съгласието на собственика на имота. Той идва с нотариален акт, подписва декларация, че е съгласен да живеете в неговия имот."

"Какво се случва с хотелите? Да, всеки от вас може да се регистрира по настоящ адрес в хотел - по същия ред, собственика на хотела, с нотариален акт, с декларация че е съгласен че вие ще живеете при него, отивате в общината и се регистрирате там по настоящ адрес", разясни служебната министърка.

И обясни, че на 21 април тази година, 50 дни преди датата на вота, кметовете са определили избирателните секции, в които са посочили места за регистрация на настоящ адрес.

"Тоест кметът посочва трафопост Х, защото е собственик на трафопост Х, и там могат да се регистрират граждани по настоящ адрес. В този смисъл ние сме излъчили писмо към всички кметове и областни управители тези вече определени към 21 май места за регистрация да бъдат посочени в един общодостъпен списък за информация на гражданите, които желаят да се регистрират по този ред", обясни Комитова

Но временна регистрация в хотел не означава регистрация по настоящ адрес, това е нонсенс, подчерта тя.

На въпрос какво се прави, ако 400 души се регистрират на едно място и гласуват от там, Комитова отсече:

"Аз какво да направя за това? Ние изискваме списъка на тези места - почивни станции ли са, училища ли са, трафопостове ли са, за да го оповестим, и гражданите да знаят къде могат да се регистрират по настоящ адрес, ако желаят."

В края на миналата година Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" разкри случай с българско село, където над 600 избиратели са регистрирани с настоящ адрес именно на трафопост.