"Преди седем години Александровска болница не е имала задължения, а сега е в катастрофално състояние“, каза по бТВ д-р Александър Оскар, който напусна Съвета на директорите на лечебното заведение в понеделник, а преди това подаде сигнал до здравното министерство за нарушения в провеждането на заседанията на органа, липса на прозрачност, както и за финансови нарушения. 

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров вече обяви, че проверката е приключила и е установила финансови загуби от 68 млн. лв., които са направени, по думите му, основно по времето на проф. Костадин Ангелов, който е начело на болницата от 2012 г. до август м. г., когато оглавява здравното ведомство в кабинета на ГЕРБ. Чака се решението на Кацаров по случая.

„Аз нямам претенции да бъда управител на болницата. Призоваваме принципала да намери начин как да ангажира хора, експерти, които да поемат болницата в такъв труден момент“, обясни още доц. Оскар в отговор на изказвания на директора на лечебното заведение проф. Борис Богов, който го заподозря в подобни амбиции.

Богов в медийни изяви е намеквал, че зад действията на Александър Оскар има и политически мотиви, което началникът на очната клиника отново отрече.

Доц. Оскар коментира, че е напуснал съвета, защото не е съгласен с водената политика и с начина, по който се управлява лечебното заведение. Той повтори, че е бил извикан в болницата, за да разпише протоколи на заседания, които не са се състояли, но на тях са разпределени над 30 млн. лева.

„Тези протоколи представляват непроведени заседания. На 29 декември, когато е било едното заседание, имам доказателства, че дори не съм бил в София“, каза Александър Оскар.

Той коментира и медийните публикации, че фирма на роднина на Костадин Ангелов е осигурявала храната за работещите на първа линия по време на COVID пандемията.

„Наистина е непонятно за мен. Когато ние се обединихме и си подадохме ръка, и моето семейство дари пари за храна, други хора са имали възможност да се облагодетелстват“, коментира Оскар.