Днес, 02.06.2021 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев прие в Съдебната палата новоназначения председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев по негово искане." 

Това пише в съобщение на прокурорския пресцентър до медиите.

Малко по-късно се появи и почти идентично съобщение, само че за среща с директора на ГДБОП. В него не се споменава по чие желание е осъществена:

Главният прокурор Иван Гешев прие новия директор на ГДБОП Калин Стоянов

Днес, 02.06.2021 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев прие в Съдебната палата новоназначения директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ - МВР  гл. комисар Калин Стоянов.

В рамките на работната среща бе обсъдено продължаване на съвместните действия между ПРБ и ГДБОП - МВР по успешно противодействие на организираната престъпност, прането на пари и борбата с тероризма. 

Срещите стават в напрегната обстановка, когато служебното правителство махна всички "стари" шефове на спецслужбите, а вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че прокуратурата "вика на разпити" новите шефове и изискала информация - включително за шефа на ДАНС.

"Целта е да се стресират новите кадри на служебното правителство", коментира Рашков. 

От държавното обвинение разпространиха кратко съобщение, в което - освен удебеляването по чие желание е била въпросната среща с Тончев, се казва и че са участвали две от заместничките на Гешев - Даниела Машева и Пламена Цветанова.

Казва се още следното:

Главният прокурор изрази увереност, че ще бъде продължена и трайно установената практика между ПРБ и ДАНС по противодействие на нарушенията, свързани с политическите права на гражданите.

Преди време от прокуратурата специално обърнаха внимание, че Гешев е предложил на шефовете на МВР, ГДБОП и ДАНС създаване на традиционното междуведомствено звено срещу изборни измами.

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Главният прокурор Иван Гешев прие новия председател на ДАНС Пламен Тончев

Днес, 02.06.2021 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев прие в Съдебната палата новоназначения председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев по негово искане. В срещата участваха и заместник-главните прокурори Даниела Машева и Пламена Цветанова.

Акцент в разговора бе продължаване на взаимодействието между институциите в борбата срещу престъпността и корупцията, както и защитата на националната сигурност.

Главният прокурор изрази увереност, че ще бъде продължена и трайно установената практика между ПРБ и ДАНС по противодействие на нарушенията, свързани с политическите права на гражданите.

Протест на вратата

Също така днес главният прокро рсе оказа "обграден" от протестиращи, които влязоха като граждани в Съдебната палата, но заявиха, че ще останат пред кабинта му, докато той не излезе.

На място са около 20-ина души, забелязваха се представящият се за бивш сътрудник на ДАНС Росен Миленов, активисти окоо Десислава Иванчева, адвокатът Минчо Спасов, бившата съдийка Румяна Ченалова. Към тях се присъединиха хора от "Правосъдие за всеки", които имат планирано събитие за днес пред Съдебната палата само че от 19 ч.

Според насъбраните Гешев трябва да излезе и да им каже защо разследва хора, свързани с проверката за незаконни СРС.

"Съдебна охрана" подсили броя на служителите си, но засега ситуацията остава спокойна.