Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прекрати процедурата за подбор на европейски делегирани прокуратури. След като решението влезе в сила, кадровиците ще обмислят дали да стартират нова процедура, съобщава News.lex.bg

Клуб Z напомня, че България е единствената страна член на официално заработилата от вчела Европейска прокуратура, на която ѝ бяха върнати 6 от 10 предложения.

Сега в България е пристигнало писмо от ЕП, в което се настоява да бъде запълнена българската квота.

Днес Огнян Дамянов го докладва и обясни, че първото нещо, което трябва да направи Прокурорската колегия, е да прекрати започналата миналата година процедура за подбор на европейски делегирани прокурори. Той обясни, че няма как сега ПК на ВСС да запълни бройката до 10, защото нито един от останалите кандидати не е бил подкрепен с необходимите 6 гласа „за“.

Както Клуб Z писа, Прокурорската колегия първоначално избра от "раз", без балотажи и нито една спорна точка или засечка, точно 10 предложения за делегирани прокурори - колкото е поискала Европрокуратурата за България.

После първо бяха одобрени само 3 от тях, а после и още един кандидат. Останалите 6 бяха върнати, като дипломатично бе съобщено, че не отговарят на условията на ЕП - дори не са пледирали в зала. 

Кадровиците от ВСС реагираха откровено обидено, като даже препратиха на Кьовеши писмо от следователките, които ѝ предлагахме.

Вчера при учредяването на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши изрази в интервю пред Клуб Z надежда, че България ще прати своите 6 нови предложения (както и че скоро ще има посещение у нас).

С днешното решение обаче този процес отива "във фризера". 

Ето и официалното съобщение от Съвета:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прекрати процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори от Република България, открита с решение на Колегията по протокол № 46/17.12.2020г., т. 1, тъй като следващите по ред кандидати, не са получили в подкрепа необходимото мнозинство гласове от присъстващите членове, съгласно проведеното гласуване в заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 5/10-13.02.2021г.

Решението е във връзка с писмо от заместник-министъра на правосъдието, ведно с открита грама от Постоянното представителство на Република България в ЕС и писмо от заместник-европейския главен прокурор относно избора на европейски делегирани прокурори от България. В тях е отправената молба от заместник-европейския главен прокурор за определяне на двама нови кандидати за длъжността европейски делегиран прокурор от България на мястото на двете отхвърлени кандидатури, като е уточнено, че се очаква да бъдат предложени общо шест нови кандидати за европейски делегирани прокурори от България.