"Еврохолд" започва процедура по увеличение на капитала за финансово подпомагане на придобиването на българските активи на чешката компания за комунални услуги ЧЕЗ Груп. Това съобщиха днес от пресцентъра на компанията. 

Търговията ще започне на 9 юни, като процедурата ще продължи до 15 юни. Началната дата за прехвърляне на правата е също на 9 юни, а крайната дата е 17 юни.

Финансовата и застрахователна група планира да продаде малко над 79 милиона нови акции и да набере до 197 милиона и 525,6 хиляди лева.

Номиналната стойност на акция ще бъде 1 лв., а компанията е определила емисионна стойност от 2,5 лева за акция, съответстваща на текущата пазарна цена и ще счита че увеличението на капитала е успешно, само ако бъдат записани и платени най-малко 31 604 096 броя нови акции  въпроса, или 40% от новите акции.

"Еврохолд" ще използва приходите, заедно с банкови заеми, за да завърши своята сделка на стойност 335 милиона евро за закупуване на българските активи на ЧЕЗ до края на юни.

Компанията е възложила на банката JP Morgan да структурира дълговото финансиране.

"Еврохолд" оценява общите разходи за придобиване на 490 милиона евро, включително средствата, необходими за търгово предложение на миноритарни акционери в две от мажоритарните компании на ЧЕЗ и за покриване на част от дълговете им.

Преди няколко седмици съдът постанови, че КЗК е нарушила закона като е попречила на "Инерком" на Гинка Върбакова да закупи активите на ЧЕЗ. Фактически това решение можеше да промени плановете на "Еврохолд", които се появиха след "Инерком", но очевидно Върбакова и нейната компания нямат претенции към сделката.