Елена Фичерова, която беше назначена за началник на кабинета на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, е напуснала поста.

Тя е подала молба за освобождаване по собствено желание, съобщава БНТ, позовавайки се на свои източници.

В мотивите си Фичерова е посочила, че не желае да влияе негативно на авторитета на министерството и правителството.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е удовлетворил молбата.

Заповедта влиза в сила от днес, допълва обществената телевизия.

Припомняме, че Фичерова е обект на атаки още от деня на назначаването си на поста, а причината е, че тя е сред учредителите на партията на Васил Божков - "Българско лято". Била е вписана и като кандидат за депутат във вота на 4 април, но сама е поискала ЦИК да заличи регистрацията ѝ.

На Рашков вече на няколко пъти му се налага да се обяснява как се е спрял на името ѝ за шеф на кабинета си, като твърди, че я е избрал на база професионалната ѝ биография. От медиите разбрал за партийните ѝ дела, но това нямало значение - стига човек да е професионалист в работата си. Така и не обясни обаче кой е "подал" името ѝ.

От КПКОНПИ, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, с когото Рашков бе в открита война в качеството му на председател на Бюрото за контрол на СРС, пък оповестиха информация за нейно дисциплинарно уволнение от антикорупционната комисия с мотива "конфликт на интереси". Тогава Рашков коментира, че тя сама ще изнесе данни, а скоро ще научим нещо и за един виден пловдивчанин. Цацаров е от Пловдив.

Днес пък стана ясно, че САЩ налагат санкции на Божков, бизнесмена Делян Пеевски и на зам.-шефа на бюрото за СРС Илко Желязков.