За меко казано съмнителни трансплантации в болница "Лозенец", известна като бившата Правителствена болница, съобщи днес служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Става въпрос за трафик на органи от живи донори, както и за пререждане в списъка на чакащите от страна на лице на висок административен пост.

В периода 2019 г. до 27.04.2021 в "Лозенец" са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова - Валентин, Артьом, Руслан и пр. Всички те са "племенници", а реципиентите са от Израел, Япония, Оман - "лели и чичовци", обяви Кацаров, визирайки законовото изискване донор и рецепиент да са в роднинска връзка, каквато видимо в случая е много малко вероятно да е имало в действителност.

Той посочи, че е имало схема с фалшиви паспорти на рецепиентите. От министерството отправили запитване към съответните държави и оттам са им казали, че такива граждани нямат и това са фалшиви имена.

"Как са влезли, какво са правили, аз няма как да знам. Повечето от имената звучат по-скоро арабски", заяви по казуса Кацаров.

Допълни, че предишното ръководство на министерството е било информирано, но не е последвала реакция. Сега предоставя информацията на прокуратурата.

"Агенция "Медицински надзор" е извършвала проверки и е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности. Тези документи са постъпили в Министерството на здравеопазването, но не е последвало нищо. Това са неща, които научихме през последните дни", обясни д-р Кацаров.

Пререждане на висш правителствен чиновник за трансплантация

Той съобщи за още един друг фрапиращ случай, от април - трансплантация на черен дроб от трупен донор. При обявяването на това, че има донор се прави анализ на генотипа на донора и на тази база от листите на чакащите по процедура, която е автоматична, се прави пресявка и списък на чакащите, които са най-спешни и подходящи. Това е направено от Изпълнителната агенция за медицински надзор, посочени са трима души. После подлежат на точкуване като първият с най-много точки е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА.

Вместо това следва обаждане по телефона и четвъртият в листата с 14 точки е получил органа като операцията вече е извършена в "Лозенец". Той дори не е бил в този списък на най-нуждаещите се.

Статусът му "спешен" е определен на следващия ден след трансплантацията, подчерта Кацаров.

"Този човек е заемал пост в държавната администрация, най-висок пост в държавната администрация, не мога да съобщавам имена", посочи служебният министър.

Сайтът bird.bg обаче посочи име - това на главния секретар на Министерския съвет на миналото правителство - Веселин Даков.

Кацаров намекна още, че е имало обаждане и насочи въпросите към бившето правителство.

Кацаров освобождава ръководството на "Лозенец"

Той обяви още, че считано от днес е освободено ръководството на болница "Лозенец".

"Попитайте бившия министър кой се е обаждал. Да не излиза, че клеветя", посъветва още той.

Сред мотивите е и старата проверка на случая, при който болницата за ноември м. г. е отчела над 60 пациенти, лекувани фиктивно в лечебното заведение. В деня на издаването на заповедта за проверка - януари, "Лозенец" е върнала парите. Тогава ръководството го обясни с техническа грешка.

"Няма как да има 60 технически грешки в рамките на един месец за мен. Това на жаргон се нарича източване на здравната каса. Това за мен е недопустимо, особено за доскоро правителствена болница, подпомагана от държавата", заяви Кацаров. 

НЗОК е сезирала прокуратурата заради подправени подписи. Пациенти са потвърдили, че не са лежали в лечебното заведение.

Бившата "Правителствена" е завършила 2020 г. със загуба от 21 милиона лева. Броят на заетите легла през цялата година е 23%. От 10 легла 8 са били свободни през 2020 г.

Проф. Любомир Спасов е изпълнителен директор на болница "Лозенец", известна още като болницата на властата,  от 1998 г.

Днес служебният министър обясни, че не е сигурен дали цялото ръководство на лечебното заведение е било наясно със случващото се, но "изпълнителният директор със сигурност",

"Предполагам, че той е извършил по-голямата част от трансплантациите", добави Кацаров.

В биографията на Любомир Спасов пише, че е извършил над 98 трансплантации на сърце, черен дроб и бъбреци.

Решението за "Александровска" ще бъде обявено утре

Решението за Александровска болница ще бъде обявено утре, каза още д-р Кацаров. Там има рязък ръст на финансовите загуби в периода след 2012 до 2020 г. , това показва разпространена вчера от здравното министерство справка за състоянието на лечебното заведение. Днес Кацаров отказа да отговори на въпрос дали и там ще има смени на ръководството. "Да не изпреварваме събитията", каза само той и добави, че се е срещал и с двете страни в конфликтната ситуация.

"Най-лесно се манипулират хората, когато информацията е скрита", подчерта още той.