На 12 юни ежегодният "София Прайд" рестартира след пандемията, но още през май започнаха планирани акции срещу ЛГБТ общността от страна на "патриотични" движения.

Става дума за добре организирани действия на младежи с бръснати глави и вид на агиткаджии срещу подгряващи събития преди традиционното шествие - прожекции на филми, представяне на книги. 

Прави впечатление сдържаността на бръснатите младежи, които нетипично избягват пряка агресия, освен вербалната, и при редките намеси на полицията бързо отстъпват. Акциите са в цялата страна - и това поставя въпроса кой стои зад тях.

Началото - първият "Прайд" в Бургас

За пръв път на 15 май тази година морската столица (по-южната) бе домакин на шествие в защита на ЛГБТ правата. И докато прайдовете в столицата през последните години минаха сравнително мирно, то в Бургас значително по-малобройната тълпа се сблъска с няколкостотин защитници на "семейните ценности".

Снимка Burgas Pride

Скромният бургаски прайд включваше около 30 души, полицаите бяха близо 300, а контрапротестиращите - повече и от тях. Димки, краставици, яйца и пластмасови бутилки полетяха към подкрепящите ЛГБТ каузата.

Пострадали обаче нямаше и от двете страни, за което организаторите на прайда благодариха на полицейския кордон.

"Не на гей мравките"

Само десет дни по-късно, на 25 май, в столичното заведение The Steps започва представяне и дискусия на детската книжка "Мравин и планетата Гора". 

Излязла в началото на годината, тя още тогава възмути хората с консервативни убеждения. Повечето - без да знаят защо. Показателно е, че сексуалността на титулния герой Мравин въобще не се обсъжда. Разбира се, зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки не пропусна да коментира:

"Хайде, хаирлия да е. Иде малкият Мравин, пазете децата."

Всъщност наличието на еднополови двойки родители - два мъжки лебеда, както и пеперуда и бръмбарка във връзка - бе достатъчен повод да запали фитила на "патриотичните" истерии (б.р. - част от лебедите в природата, и около 25% от черните лебеди са хомосексуални).

На представянето на книжката идват група младежи, представени от жена, която ги придружава, като "готови да бранят родината, ако се наложи". Методът им на "отбрана" - да лепят хомофобски стикери на заведението.

Дамата пък взела думата и разказала как бранела момчетата си да не станат момичета, а момичетата си - да не станат момчета. СОТ-аджиите на заведението овладяват ситуацията, пристига полиция, младежите си тръгват.

"Момчетата отвън дори не счупиха прозорците. Госпожата вътре дори не крещя. Капка в морето, но морето ми вече прелива от капки. Ще си каже човек, че не е кой знае какъв отпорът. Че и бързо си тръгнаха. Тръгнаха си, ама не си. Те остават", разказва за случката Ивелина Пламенова.

Блокада на Радио "Пловдив"

На 27 май Младежката ЛГБТ организация "Действие" гостува на Радио "Пловдив", за да представи две книги - два тома "Смелостта да бъдеш", разказващи за проблемите на ЛГБТ хората у нас.

В началото на събитието група мъже нахлуват в залата и се опитват да саботират събитието и сплашат участниците. Полиция идва бързо и ги изкарва от залата.

Групичката "патриоти" обаче остава на входа на радиото и блокира опитващите се да влязат на събитието ЛГБТ симпатизанти, активисти и съюзници.

Премиерата на филма "Черупки"

На 30 май в същото заведение The Steps в София се провежда прожекция на късометражния филм "Черупки" на Слава Дойчева, част от течащия преди прайда Sofia Pride Film Fest. Отново филм на ЛГБТ тематика, за хомосексуална двойка момичета и предизвикателствата им при общуването с техните семейства.

Над 20 души отново са на събитието - сред тях и познатите младежи с бръснати глави, и очевидни хлапета - под 18 години. В добавка сред тях са лидерът на местната младежка ВМРО Христо Иванов, хора, носещи маски с логото на БНС - "Български национален съюз", и един от организаторите на "Луков марш".

Иванов после се оплаква, че е нападнат от ЛГБТ активисти след прожекцията.

"Тъжно е колко от тези хора видях със собствените си очи, че са деца. Още в гимназията сигурно. И като ги питаш защо са тук, те казват "не знам, не знам, питайте Александър Александров". Наивни, с крехка психика, сигурно от семейства с много проблеми, те са станали жертва на зрял човек, работещ за някоя и друга мръсна секта, опитваща се да мине за "политическа партия", разказва Ан Ралева, присъствала на събитието.

(Александър Александров е известен симпатизант на БНС, пишещ за вредата от "хомосексуализма" и методите за лечението му - б.р.)

Както и предишните пъти, провокаторите препречват пътя на опитващите се да влязат, лепят стикери с надпис "СПРЕТЕ ЛГБТ ВИРУСА", подвикват хомофобски обиди, но не проявяват друга агресия.

Някои пък остават вътре и дори гледат филма докрай, разказва Слава Дойчева.

"Отказвам да бъда сплашвана. Няма да живея в черупката си. Стана очеизвадно, че от филми като този има нужда и аз няма как да спра. Въпросният отряд изгледа “Черупки” и не знаеше как да реагира. Моята работа не е буквална и плакатна, тя не крещи и срещу нея трудно се крещеше… Продължавам да вярвам, че изкуството е по-силно от мускулите", пише тя след събитието в социалните мрежи.

Серия акции в Деня на детето

Два дни по-късно, на 1 юни, е денят на откриването на общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub - първата подобна институция у нас. Входната врата на центъра е вандализирана със същите хомофобски стикери.

Фасадата на заведението The Steps осъмва с петна от хвърлени яйца и пяна.

А в подлеза на метростанция "Сердика" шестима мъже от БНС разпространяват флаери с хомофобска пропаганда. Тормозят хора, които "приличат на гей", отправят заплахи. Полицията не смее да слезе в метрото, за да изгони "патриотите" - въпреки че раздаването на флаери там е забранено.

Стоят ли зад това от ВМРО?

Ден по-късно зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки коментира една от случките, в която се твърди, че се е включил лидерът на младежката организация на ВМРО. Интервюто е публикувано в сайта без ясна собственост и екип trendynews.bg.

"Група младежи са се събрали да отидат на публично събитие. Няма тука никаква политическа организация, няма никаква форма и изява на някакви политически тези, ние когато искаме правим своите политически заявки, те стават ясни" обяснява той.

На директния въпрос дали е присъствал на събитието лидерът на младежката ВМРО, Джамбазки не дава ясен отговор. Той отсича, че и не е видял шамари, а "някакви закачки, дърпания на маски".

"Що се отнася до това как е реагирал, ми е много интересно какво щяха да пишат журналистите, ако той беше отвърнал на тази агресия, както може, или ако останалите бяха отвърнали на агресията, какви щяха да са тогава заглавията?", пита Джамбазки.

И отсича:

"Когато отиваме някъде като организацията ВМРО, то се вижда от всички."

Кое е следващото ЛГБТ събитие?

Sofia Pride Film Fest продължава и тази неделя, 6 юни, ще е прожекцията на филма "Змия" на македонския режисьор Андрей Волкашен

В 20-минутния филм се разказва горчиво-сладка история за необичайното приятелство между 9-годишният смелчага Марио и ексцентричният гей мъж Борче, застрашено от предразсъдъците и омразата на родителите в малко градче.

Разбира се, българските "патриоти" веднага обявиха това за "педофилия". А явно окрилени от подкрепата на журналисти от консервативни издания, ВМРО този път обявиха публично своя протест:

И не са сами - симпатизанти на "Възраждане" пък призовават за директно събиране с цел саботаж на прожекцията.

Лентата вече е спечелила три награди в Гърция, обиколила е още десетки фестивали, и предстои да се излъчва в Торино, Италия, и Мумбай, Индия. Каква е наистина историята на "Змия" няма как да знаем - докато не го гледаме.