Двама от най-богатите хора на земята - Бил Гейтс и Уорън Бъфет, обявиха, че поемат по пътя на трансформиране на ядрената енергетика в опит да помогнат на света да намали своите вредни емисии и да започне да живее по по-чист и щадящ природата начин. Енергийните компании на двамата - "ТераПауър" на Гейтс и "ПасифиКорп" на Бъфет", ще стартират в щата Уайоминг своя проект  "Натриум" в следващите няколко месеца, пише днес The Guardian. 

Малките реактори, които ще работят в "Натриум", се разглеждат от различни експерти като напреднала технология, работеща на различен принцип от познатите ни ядрени реактори, и която може да допълни източниците на ток от вятър и слънчевата енергия, така че да се постигне намаляване на емисиите и да се спрат климатичните промени. 

Новата технология ще работи с бързи неутрони с натриев охладител. На практика тези реактори използват по-обогатено гориво от традиционните, използвайки по-малко материал, тоест са по-щадящи за природата. 

"Вярваме, че технологията на "Натриум" ще промени напълно правилата на играта в енергийния сектор", твърдят двамата милиардери в общо изявление. 

Реакторът може да генерира до 500 МВт електроенергия в пик на търсенето. Вероятно изграждането му ще струва около милиард долара, а цялостната му готовност се очаква след около 7 години. Вероятно обаче ще се търси и финансиране от Конгреса. 

Опасността - експерти твърдят, че тези реактори може да са по-опасни от обикновените, заради това, че силата им е много привлекателна за терористични групи, опитващи да се сдобият с ядрено оръжие.