Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова ДАНС да наложи върху Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков санкции подобни на тези, които бяха наложени върху тримата от САЩ за корупция по закона "Магнитски".

"Те имат конретни правомощия по закона за мерки на изпиране пари. Да наложат такива санкции. Ние знаем всичко това от десетилетия. Българското правителство и новото ръководство на ДАНС трябва да задвижи прилагането на същите санкции", каза Иванов.

Според него сега е момента новото правителство и новото ръководство на ДАНС да покажат "от коя страна на уравнението стоят".

"Америка прави един приятелски жест към България. Ендемичната корупция е проблем на колективната сигурност. Това е последица от действията на българските граждани. Дълга работа на български журналисти и политическо надигане. Америка реагира на това и в този смисъл ние минаваме един важен политически рубикон. Случва се с усилията на българското общество  Да не си кажем, че някой идва да ни освобждава. България минава на нов етап. Корупцията е като тангото, изисква двама. Те ( Божков, Певски и Желязков - б.р.) са участвали в корупционни схеми. С кого, покоривтелствани от кого", каза още Иванов.

Той заяви, че основната отговорност за корупцията в последните години е на Бойко Борисов, както и на Сотир Цацаров и Иван Гешев.

"Искаме да си върнем превзетата българска държавност от тези корумпари, става дума за нашата чест като нация, народ, граждани. Непоносимо е тези хора да продължават да се петляркат по сцената. Как ще привлечем инвестиции с тези лица? Борисов е най-сериозния фактор за политическа нестабилност. Той трябва моментално да слезе от политическата сцена. Как така Пеевски се оказа тази грамадна корупционна жаба? Борисов го хранеше, той е отговорното лице. Да си тръгват докато е време, накрая хората с камъни ще ги изгонят", каза Иванов.

Той допълни, че прокуратурата разследва Божков по много обвинения, но не и неговите твърдения за корупция.

По-рано Иванов поиска оставката на Илко Желязков като зам.-председателя на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Той припомни, че "Демократична България" отдавна настоява и за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

"Илко Желязков е посочен не само от американските ни партньори, той е част от мрежата на Сарая, не просто на Пеевски. Тук е паркиран с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Американците няма да ни свършат работата. Те констатират факти и реалности, които ние отдавна знаем в България. Правят го защото има гражданско надигане и политическа промяна. Ние трябва да си изчистим институциите, да ги отвоюваме от подобни корупционни лейтанти на сарая на Доган. Пеевски е просто един от инструментите на Доган и тази система. Пеевски е онова момче, което посредничеше между Бойко Борисов и Доган толкова много години", каза Христо Иванов.

И описа кариерата на Желязков, която според него е пример за модел.

"Той започва като служител на ДС, защото всичко започва оттам. Приватизацията на властта е част от криминалната приватизация на 90-те години. ДС не позволява властта да стане демократична, публична, републиканска. Запазва лостовете за контрол върху парични потоци, властови процеси, медии. По този начин се създава дълбоката корупционна държава в България. Желязков е кадър на ДС, който след това го виждаме да минава през ключови позиции, като Държавния резерв в епохата, когато Пеевски отговаря за него, ДАНС (когато е създаден), МВР, БЕХ, Марица, във времето, когато се взимат решения за Студения резерв. Най-накрая с гласовете на несломимата коалиция между ГЕРБ и ДПС, той е инсталиран тук. Той трябва още днес да си подаде оставката", каза Иванов.

Според него и главният прокурор Иван Гешев трябва да си подаде оставката, заради институционалната отговорност, която носи за това, че "трябваше американското министерство на финансите да ни кажат неща, които ние тук в София знаем".

Днес Бойко Борисов заяви, че не е казал коя е Мата Хари по време на разпитите в прокуратурата. Той бе разпитан по повод снимките, които излязоха от евентуално негово чекмедже, пълно с пари и златни кюлчета. Борисов обясни, че не бил сигурен коя е тя.

"Днес излезе още едно нещо, за което Гешев си затваря очите. Въпросът за Мата Хари не е за личните отношения на един възрастен човек, който не може да си контролира панталона, а е въпрос, че Борисов беше сниман със суми пари, които той не може да обясни. Въпросната дама, за която той твърди, че произвела тези снимки, е свидетелят, който може да потвърди, че Борисов е притежавал към някакъв момент такива суми в контрола си. Това е ключов свидетел, ако има разследване за корупция срещу Борисов. Разследване срещу Борисов няма. Гешев замиташе следите. Разследване срещу Желязков няма. Разследване за твърденията, че самият Божков е давал подкупи, няма. Разследване срещу Пеевски за множество скандали няма. За него отговарят Цацаров първо и сега Гешев", каза Иванов.

Самият Илко Желязков е в отпуск от днес - до вчера, когато САЩ обявиха санкциите, е бил на работа. Съставът на Бюрото за контрол на СРС се избира от Народното събрание. Такова в момента няма, а това е органът, пред който Желязков може да подаде оставката си. Той бе избран в институцията през декември 2018 г. с 5-годишен мандат - по предложение на ДПС и гласовете на ГЕРБ, "Воля" и 11 от 46 депутати от БСП, плюс 1 "патриот".