Ракета "Фалкон 9" излетя към Международната космическа станция. На борда й има 3,3 тона оборудване и материал за експерименти, както и два от шестте нови соларни панела, които трябва да захранват с енергия станцията, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

След изстрелването на ракетата от космодрума Кейп Канаверъл във Флорида от нея се отдели капсулата "Дракон" на частната компания "Спейс екс". Тя ще се скачи с МКС утре.

На борда на апарата има и млади екземпляри от вида калмари Euprymna Scolopes. Чрез тях ще се изучава ефектът на безтегловността върху взаимодействието между бактериите и техните гостоприемници. Част от калмарите за целта ще бъдат изложени на борда на МКС на бактерии, а други ще останат непокътнати. След 12 часа те ще бъдат замразени до тяхното връщане на Земята, където ще бъдат изследвани.

А соларните панели пък ще бъдат инсталирани при няколко космически разходки на астронавтите от МКС. Ще се използва и роботизираната ръка на станцията. Неотдавна беше открита петмилиметрова дупка в ръката след сблъсък с космически боклук, но това както изглежда не пречи тя да действа.