Централната избирателна комисия няма да преговаря относно цената на поръчката за доставка на машини за предстоящите парламентарни избори. Но е готова да преговаря с всеки, който може да изпълни условията на поръчката.

Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНТ, след като преди ден от "Сиела Норма" - неизменният доставчик на устройства за гласуване в годините, както и на посления парламентарен вот, обявиха, че парите, отделени за целта - 6,5 млн. лв., не стигат за доставка на 1500 машини. От компанията твърдят, че поръчката би струвала поне 15 млн. лв. - защото доставчикът "Смартматик" повишил единичната цена на устройство със 75% от април досега, заради скъсени срокове на изработка и други допълнителни разходи. 

"В решението на ЦИК е определена максимална цена за тази поръчка. Ако няма кандидати, няма да има поръчка. Ситуация, в която ще започне пазарлък относно цената мисля, че е излишно да се обсъжда", коментира днес Томов. 

Всъщност цената от 6,5 млн. лв. е била определена от експерти на ЦИК, а базата е била офертата и поръчката на "Сиела Норма" за изборите на 4 април. Според Цветозар Томов опцията да се вземат машини от друга страна е невъзможна, тъй като няма достатъчно време.

"Избори в България са правени и без машини. Правени са и без бюлетини. Избори ще има при всички положения, дори да не бъдат осигурени допълнително количество машини", заяви Томов.

Вчера на заседанието на ЦИК с участието на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров така и не стана ясно защо сега, а не около 14 май, когато комисията обяви, че за нови машити за страната и секциите в чужбина ще са нужни около 8 млн. лв., от компанията реагират, че цената е твърде ниска. Темата постави днес и другият говорител на ЦИК - Росица Матева, в интервю за бТВ.