И Националната агенция по приходите (НАП) публикува в сайта си списъкът с компании, свързани със санкционираните от САЩ лица по закона "Магнитски". Самият списък - с общо 64 компании, за които има данни, че са притежавани или контролирани от лицата Васил Божков и Делян Пеевски, фигурираше и в съобщението на Министерството на финансите на САЩ. За третото санкционирано лице - действащият зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, обявен като тясно свързан с дейността на Пеевски, няма до момента данни за контролирани или притежавани фирми.

Новости в документа, разпространен от НАП, в сравнение с изнесеното от САЩ, няма. 

Публикуването на списъка е първа стъпка, след като снощи служебното правителство реши да създаде работна група от представители на МВнР, Министерството на финансите, ДАНС и НАП, която да установи свързаните физически и юридически лица с всяка от посочените от САЩ компании и да ги обяви публично. Проверката ще е за 5 години назад, списъкът ще е динамичен, а обявената цел е да бъдат предпазени държавни дружества от опасността да попаднат под американски санкции.

Пред БНТ снощи финансовият министър Асен Василев обяви, че ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, те ще бъдат поставени в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите в правителството.

Източник: Национална агенция по приходите