Изненадващо приключиха изборите в една от най-„опърничавите“ германски провинции – източната Саксония-Анхалт. Консерваторите от ХДС взеха най-много гласове и подобриха резултата си от предните избори, като за тях този път гласуваха 37,1%. През 2016 те не достигнаха дори 30% и скокът в одобрението им сега е 7,3 на сто. Втори остават все пак крайнодесните популисти от „Алтернатива за Германия“, но само с 20% гласове при очаквани над 25%.

Точно в това е и изненадата в резултатите от гласуването в провинция, която се смята за центъра на крайнодесните популисти. От години одобрението си за „Алтернатива за Германия“ в тази провинция дават близо една четвърт от гражданите й. Спадът сега е очевиден. До последно проучванията на общественото мнение сочеха и „Алтернатива за Германия“ като евентуален победител или най-малкото се очакваше разликата им с ХДС да е незначителна.

В крайна сметка най-силен се оказа така нареченият „мълчалив вот“ – онези, които в анкетите са посочвали, че още не са решили за кого ще гласуват или са се въздържали от даване на данни, в голямата си част са предпочели ХДС.

С тяхна помощ досегашният премиер на провинцията Райнер Хаселхоф спечели трети мандат. Той управлява от 2011 година, но сегашната му победа е от огромно значение не само за партията му в провинцията, а и за съдбата й на федерално ниво на изборите през септември. Сигналът е ясен и вероятно консерваторите успяват бавно да излязат от неперкъснатия си спад през последните години.

Още в първото си изявление Хаселхоф обяви, че няма да се коалира с „Алтернатива за Германия“, нито пък ще води каквито и да е разговори за подкрепа с тях. Сондажите за подкрепа от другите партии, които влязоха в парламента, започват още днес.

Третата по сила партия е тази на бившите комунисти – „Левицата“. Те имат 11%, което обаче също е спад в сравнени ес предните избори, на които взеха 16,3%. Следват ги социалдемократите, които за пореден път изживяват удар – одобрението за тях вече е едноцифрено. Само 8,4% на сто от гласовете отидоха за ГСДП – през 2016 все още задържаха над 10%. В местния парламент влизат и либералите от Свободната демократическата партия с 6,4%, което е увеличение с 1,5% от миналите избори. Малко повече гласове този път спечели и Зелената партия – 5,9 на сто при 5% миналия път. Тя влиза в парламента, но въпреки това резултатът се смята по-скоро за загуба, тъй като зелените в момента са в небивал възход в цяла Германия и се смята дори, че ще са първа сила на федералните избори през есента. Източна Германия за тях обаче е все още труден терен и там нямат толкова поддръжници.