Не овладяваме държава, а я освободжаваме от зависимости. Това заяви премиерът Стефан Янев пред бТВ. Така той коментира обвиненията, че служебното правителство овладява държавата с много кадрови смени.

"Ние сме тъжни шампиони", каза Янев.

Така той коментира санкциите по закона "Магнитски", наложени от САЩ. Янев добави, че няма друга страна в Европа, към която да са наложени такива мащабни санкции.

"Защо допуснахме да има такъв тип корупция засега и се налага отвън да ни се показва? А ние не сме в състояние да решим проблемите с помощта на бългрскяи съд", попита Янев.

Той зададе и друг въпрос - от какво се притесняваме повече: че сме влезли в черен списък или, че корупцията е пандемична.

"Очаквам органите на държавата да си свършат работата. Очаквам го като гражданин, не като премиер", каза Янев.

Той каза, че има решение за мерки, които касаят държавните и общински фирми, за да не попадат те под ударите на закона "Магнитски". Ще има механизъм, чрез който те ще имат предварителна информация за всяка фирма.

"Да предпазим българските държавни и общински фирми от възможно въвличане в санкционен режим. Да не се получи пандемична ситуация в икономически смисъл. Това, че има взаимодействие межди икономически и юридически лица с възможни държавни фирми ние сме длъжни да поставим някакъв вид бариера, да предпазим държавните и общински фири от санкционен режим", каза Янев.

По отношение на шефа на НАП Румен Спецов Янев коментира, че тече проверка дали наистина той е продал  фирма на малоимотно лице. Те се прави от финансовото министерство и се търси съдействие от прокруатурата. Самият Спецов казал на Янев, че не се притеснява от проверката.

"Не вярвам да са необходими месеци (за проверката - б.р.). Нито г-н Специв, нито който и да е друг от новозначените не е в ролята на свещена крава. Всеки, който не работи почтено в интерес на хората ще бъде освободен", заяви Янев.

Янев каза че правителството ще предприеме мерки за създаване на секретариат към Съвета за сигурност. Такъв орган трябва да има по закон, но все още не е създаден.

По отношение на подслушванията той заяву, че цялата информация може да се изнесе само пред народното събрание на закрито заседание. И затова няма как да изнесе публично доказателства.

На въпрос как ще коментира обвиненията, че много от новозначените кадри са свързани с ДС Янев заяви, че това говорене измества основната тема, която е корупцията.