Опозиционният политик и бивш депутат от Държавната дума Дмитрий Гудков съобщи, че заминава от Русия за Украйна, предаде руската служба на Би Би Си, цитирана от БНР.

Гудков е заподозрян по дело за неизвършени плащания по договор за аренда. Самият той нарича преследването си от страна на руските власти политическo.

"Близки източници от обкръжението на администрацията на президента ми съобщиха, че, ако не напусна страната, фалшивото наказателно дело ще бъде продължено до ареста ми", съобщи политикът.

В интервю за РИА Новости той потвърди, че действително е напуснал Русия и от Киев планира да замине за Варна, където са родителите му.

Гудков и леля му Ирина Ермилова бяха задържани на 1 юни, вменява им се причиняване на имуществена вреда – неплащане на дълг по договор за аренда на нежилищно помещение. Московските власти уточниха, че делото засяга фирма на родителите на Гудков, но той отрича да има общо с нея.

Според адвоката на политика нанесените щети по делото за неплащане на наема, за които подозират Гудков, надвишава 1 млн. рубли (11 287 евро). Според руското законодателство тази сума е призната за „особено голям размер“.

Кой е Дмитрий Гудков?

Дмитрий Гудков е роден на 19 януари 1980 г. Първите стъпки в политика извършва през 1998-1999 г., когато става член на предизборния щаб на баща си Генади Гудков (депутат в Държавната дума от 2001 до 2012 г.). През 2001 г. Дмитрий завършва журналистика в Московския държавен университет.

Три години по-късно той става шеф на прес отдела към Народната партия, след като председател на групата става баща му. През 2007 г. тя се присъединява към лявоцентристкия блок "Справедлива Русия", като до 2011 г. Дмитрий заема различни позиции в движението. 

През същата година той е избран за депутат на Държавната дума (2011–2016 г.) от "Справедлива Русия". През 2012 г. Дмитрий се присъединява към водения от Алексей Навални Руски координационен съвет за опозиция - масови протести срещу Владимир Путин заради скандалното му презибиране.

Изключен е от "Справедлива Русия" на 13 март 2013 г., след като отказва да напусне Руския координационен съвет за опозиция.

Дмитрий Гудков се явява неуспешно като кандидат на "Яблоко" на изборите през 2016 г. Две години по-късно заедно с журналистката Ксения Собчак (дъщерята на първия демократично избран кмет на Санкт Петербург - Анатоли Собчак) основава "Партията на промените".