Близо 30 бивши колеги на проф. Тодор Кантарджиев се събраха на протест във вторник сутрин пред Националния център по заразни и паразитни болести. Те настояха той да бъде върнат на работа. Протест имаше и вчера, но пред Министерството на здравеопазването. 

Той последва новината, че проф. Кантарджиев е освободен от длъжността директор на Центъра поради навършване на пенсионна възраст.

Искра Райнoва - заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести,  коментира пред БНР:

"За нас неговото пенсиониране беше твърде неочаквано и също така смятаме, че той не е обикновен чиновник, а един изявен учен и ръководител не може с лека ръка да се отстранява, въпреки че има законово основание. Но искам да подчертая, че нашите искания съвсем не са насочени срещу него (министъра на здравеопазването -  бел. ред.) или цялото ръководство на Министерството на здравеопазването. Просто ние се обръщаме с желание и молба, ако може да бъде възстановен".

Подписка за връщането на работа на проф. Тодор Кантарджиев е публикувана на сайта на НЦЗПБ. Тя е отворена за всеки, който иска да го подкрепи, казаха служители на Центъра, които я организират.

Освен онлайн подписи ще се събират и на входа на НЦЗПБ, съобщи юристката Таня Гюрова, която се включи в протеста тази сутрин.

"Ще качим линка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести, хората, които искат да го подкрепят, могат да се включат в нея. Подписката ще бъде отворена и за граждани. За всички ще бъде отворена. Възрастта не е пречка да работи това, което и досега. Това не е разумен довод и не е обосновано решение", каза Гюрова.

ГЕРБ и БСП бранят професора

В публичното пространство професорът получи подкрепа от най-разностранни места като хора с всевъзможни възгледи реагираха на отстраняването на професора.

Много активни бяха от ГЕРБ, които видяха възможност за още една атака към служебния кабинет.

"Румен Радев, а не професор Кантарджиев е за пенсиониране", коментира и Тома Биков.

"Отстраняването на проф. Кантарджиев е поредното доказателство, че служебното правителство е загубило всякакви брегове и хоризонти в отмъстителността си", включи се и Даниел Митов.

Костадин Ангелов го възхвали: Голям мъж. Водач на отбора

Възторжено се произнесе бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов, въпреки че по време на неговото управление Кантарджиев почти не присъстваше на брифингите на здравните власти и се правеха усилия той да бъде медйно обезличен.

"Проф. Кантарджиев е епоха. Голям мъж. Водач на отбора. Никога не се е крил отзад. Винаги се биеше отпред. Понякога сме имали различни мнения. Спорили сме. Беше война за живот, но и война на аргументи. Накрая взехме решението. Винаги сме били отбор. Да, той има навършени години за пенсия. Да, може да бъде пенсиониран. Законът го позволява. Една мисъл, обаче не ми дава мира. Ако някой е решил да пенсионира проф. Кантарджиев, да го беше направил с церемония и награда. Той заслужава поне това уважение!", написа  Ангелов във фейсбук.

В хора на защитниците се включиха и опонентите на ГЕРБ от БСП.

"Уволненията на служебното правителство не бива да са самоцелни. Хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят. Професор Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист в своята област", разкритикува здравния министър председателката на соцпартията Корнелия Нинова.

Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов отиде още по-далече - покани проф. Кантарджиев да се върне при тях и заедно да работят "за промяната". 

Калоян Паргов: Чакаме го отново при нас в организацията

"Пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев е грешно решение на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Професорът е безспорен професионалист.

Доказа се за пореден път в последната година, през която неотлъчно беше на първа линия в борбата с COVID-19 в качеството си на директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

33 години от живота му, отдадени на медицината. Един от най-успешните експерти на БСП.

А в БСП имаме основен принцип - никога не изоставяме другарите си в беда. Точно по тази причина няма как да си затворя очите пред тази безпринципна чистка.

"Навършил си възраст" е грозно и неблагодарно отношение към професионалист, който достойно е изпълнявал задълженията си и е служил вярно на хората години наред.

Проф. Кантарджиев беше член на БСП в столичния район "Оборище" преди да бъде назначен за директор на Националния център по заразни и паразитни болести, когато замрази партийната си дейност. Очакваме го отново при нас в организацията и продължаваме да работим заедно за промяната."

Недоволство от Българския лекарски съюз

Председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира пред Нова телевизия, че мотивът - навършена възраст за пенсиониране, който бе оповестен за освобождаването на проф. Кантарджиев, е несериозен.

"Проф. Кантарджиев е последният човек, който трябваше да бъде освобождаван точно в този момент, когато си поемаме дъх", категоричен бе той.

По-късно в официална позиция на БЛС бе отбелязано, че съсловната организация е категорична, че освобождаването на проф.Тодор Кантарджиев по този начин, на фона на огромните му заслуги в борбата с пандемията, не е наградата, която той заслужава за достойно извървяния професионален път.

"Проф. Тодор Кантарджиев е изключителен професионалист, доказан специалист в своята област, дългогодишен директор на НЦЗПБ. Уважаван, както от колегите си, така и от цялото българско общество", се казваше в позицията.

"Случилото се е особено огорчаващо на фона на 30-те и повече години от живота си, които проф.Кантарджиев отдаде на структурата към Министерство на здравеопазването, на фона на неуморния труд и огромния му принос за борбата с коварната болест и овладяването на пандемията от COVID-19 у нас. Неслучайно и Български лекарски съюз на последните престижни награди на медицинската гилдия, отличи проф. Кантарджиев в специалната категория "Борба с пандемията - COVID", посочиха още от БЛС.

Фейсбук защита - тежък гаф, кому беше нужно това, работят за ГЕРБ така

"Отстраняването на проф. Тодор Кантарджиев е тежък гаф на служебния кабинет. Едно е да махаш калинките на ГЕРБ, съвсем друго е да посегнеш на изявен специалист. Хубаво е служебните министри да знаят, че добрите отзиви, които в момента получават, могат много бързо да секнат. Достатъчно е да свършат още една-две подобни глупави действия, като отстраняването на проф. Кантарджиев, и постиженията им бързо ще бъдат забравени. Това че някой е бил ръководител по времето на управлението на ГЕРБ, не го прави некадърен. Подобен начин на мислене е характерен за фанатиците, но не и за хора, които претендират, че връщат нормалността в държавата. Искрено се надявам, че проф. Тодор Кантарджиев ще бъде възстановен", реагира журналистът от БНР Петър Волгин.

"Една напред - две назад" са действията на министър Кацаров.
Кому беше нужно това!?
Д-р Кантарджиев най-успешно комуникираше антипандемичните мерки и не заслужаваше такава благодарност за добре свършената работа, коментира преподавателката по политология в СУ Ружа Смилова.

"Само ще вметна, че на други места хора, родени комуникатори, като проф. Кантарджиев ги търсят под дърво и камък, защото са незаменими в кризисни ситуации. А тук го пенсионираха, което е другият начин на кажеш: Нямаме повече нужда от теб. И през ум не им минава, че всъщност работят за ГЕРБ така", отбеляза Веселина Седларска.