Apple води разговори на ранен етап с китайските компании CATL и BYD относно доставката на батерии за планирания старт на производството на електромобили на американската компания, заявиха четирима източници на Ройтерс.

Дискусиите продължават и все още не е ясно дали ще бъдат постигнати споразумения, допълват те.

Apple е изградила необходимите съоръжения в САЩ, което е едно от поставените условията на потенциалните доставчици на батерии, споделят двама от източниците. CATL, която е доставчик на големи автомобилни производители, включително и Tesla, не е склонна да построи американска фабрика поради политическото напрежение между Вашингтон и Пекин.

Не е ясно дали Apple разговаря с други производители на батерии. Американската компания, която все още не е обявила публично намеренията си да строи електромобили, отказа да отговори на въпросите на Ройтерс. Мълчаливи остават също и CATL и BYD.

Apple подкрепя използването на литиево-железни фосфатни батерии, които са по-евтини за производство, тъй като използват желязо вместо по-скъпите никел и кобалт, казаха четиримата източници.

Пред декември Ройтерс съобщи, че Apple планира да стартира производството на автопилотен електромобил през 2024 г. Не е ясно дали дискусиите с CATL и BYD включват тяхна технология, или ще е по дизайн на Apple.

Дискусиите идват в момент, когато правителството на САЩ се стреми да привлече повече интерес към производството на електромобили. Предложеният от американския президент Джо Байдън инфраструктурен план за 1,7 трилиона долара включва бюджет от 174 милиарда долара за стимулиране на вътрешния пазар на електрически автомобили с данъчни отстъпки и безвъзмездни средства за производителите на батерии, наред с други стимули. 

Много производители на батерии увеличават производството, за да отговорят на нарастващото търсене в световен мащаб, като автомобилните гиганти ускоряват преминаването си към електрически превозни средства, за да се съобразят с по-строгите правила за емисии, насочени към борбата с глобалното затопляне.