СИМОНА РУСЕВА

Задържаната вчера в Ливан жена на главореза Абу Бакр ал Багдади се казва Саджа Хамид ал Дулайми. Клуб Z съобщи новината, но днес става ясно от публикация в “Билд”, че тя е направила пълни самопризнания. Най-тиражният германски всекидневник се позовава на изтекла информация от разпитите на Ал Дулайми.

Съпругата на вожда на т.нар. Ислямска държава е била задържана преди десет дни при опит да влезе със сина си нелегално в Ливан. Жената е била с фалшив паспорт.

Разпитите на Саджа Хамид ал Дулайми се водели под наблюдението на  ливанския военен прокурор  Сакр Сакр, съобщил източник от правосъдното министерство в Бейрут. Вече била взета и ДНК-проба от задържаната. Тя трябвало да установи дали момчето, с което се опитала да влезе нелегално в Ливан, е нейн син.

Официално потвърждение обаче от ливанските власти още няма.

Саджа Хамид ал Дулайми е първата съпруга на Ал Багдади, твърди в. “Индипендънт”. Изданието публикува и нейна снимка от Туитър, като в текста уточнява – “Жената със забележителния нос и с черната забрадка е първата съпруга на Ал Багдади”. Двамата са се оженили около 2000-та година. Колко още жени има топтерористът, не се знае. Самата Саджа навремето работила в Ирак като фризьорка и шивачка. Сестра й била джихадистка. Тя загинала при самоубийствен атентат в кюрдската столица Ербил, като взривила бомба, прикрепена към тялото й. Бащата Ибрахим Дулайми бил обявен от “Ислямска държава” за емир на Сирия. Той загинал при боеве през септември миналата година.

Самата Саджа Хамид ал Дулайми е била арестувана благодарение на сътрудничеството на чужди тайни служби, твърди Би Би Си. 

Остава загадка защо съпруга на Ал Багдади се е запътила към Ливан. Там няма контролирана от “Ислямска държава” територия, макар екстремисти често да извършват нападения срещу ливански граничари и войници. Според една от версиите Саджа Хамид ал Дулайми е била задържана с цел размяна на заложници. Жената на Ал Багдади е прибрана от сирийски сили и в началото на тази година. Тя е била заменена срещу задържани съмишленици на  “Фронта ал Нусра”, сирийският клон на “Ал Каида”.

Не се изключва и сега арестът на Саджа да бъде използван като натиск с цел размяна на заложници. Ливанските власти се опитват да освободят свои войници и полицаи, похитени през август т. т. в граничния град Арсал. Твърди се, че някои от 20-е отвлечени вече са били екзекутирани, но имало още живи.