Агенцията по вписванията умишлено се е забавила при регистрацията на новото ръководство на болница "Лозенец".

Това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров по бТВ в сряда вечер като нарече това "нагласена работа". От думите му се разбра, че от агенцията са изчакала уволненият досегашен директор на лечебното заведение проф. Любомир Спасов да подаде възражение по съдебен ред. Той обжалва смяната, а в понеделник излезе определение на Софийския градски съд, с което се спира вписването на новия Съвет на директорите, докато не бъде решено делото за уволнението на Спасов. Така той блокира успешно назначенията на Кацаров.

"Агенцията е изчакала да стартира процедурата по вписване до минутата - тъй като там се регистрира и по минута - до минутата, в която е подадено възражение. В продължение на два дни тя е чакала да се пусне възражението, за да откаже", каза министърът и заключи, че "тази работа е нагласена".

По-рано през деня д-р Кацаров призова колегата си в правосъдното ведомство Янаки Стоилов да направи проверка. Оттам обявиха, че тя се извършва, като трябва да даде отговор на въпроса дали директорът на Агенцията по вписванията Габриела Козарева е превишила правомощията си.

Здравният министър коментира и отказа за вписване на промените в ръководството на "Александровска" като отрече да има проблем с подадените от ведомството му документи, по думите му те са "напълно изрядни".

"Нищо не сме сгрешили", отрече той категорично твърдения, съдържащи се в днешната обяснителна позиция от Агенцията по вписванията.

"Директорката ѝ си е въобразила, че тя е надзорен орган. Агенцията по вписванията е регистър. тя няма право на преценка, аз правомерно ли действам,  Това може да направи съдът", добави министърът.

След което попита: "Какво е посланието - може да си правите, каквото си поискате. Ние сме недосегаеми, вие дори не можете да ни смените". 

Кацаров отново акцентира и на мълчанието на различни държавни институции и разследващи органи, към които е имало сигнали за нарушенията, извършвани с трансплантациите в болница "Лозенец".

Той повтори станали вече публични факти, че от Изпълнителната агенция "Медицински надзор" са изпращали сигнали до ДАНС, до НСБОП, но не е последвала никаква реакция, информиран е бил е предишният министър на здравеопазването.

"Те са покровителствали този процес. Има издадена бюлетина на Интерпол, това също е заметено под килима", добави Кацаров.

Той обясни, че не смята, че с разкритията за присаждането на органи от живи донори с фалшифицирани документи за роднинство вежду двете страни в болница "Лозенец" ще навреди на процеса на трансплантации в България. В страната има и други болници, където успешно се извършват трансплантации, но проблемът е друг - липсата на трупни донори. През миналата година са извършени само две такива операции. "Искам да видя по 80-100 донорски ситуации на година", каза министърът.

За смяната на сегашното ръководство на "Александровска" въпреки собствените му твърдения, че сериозните финансови загуби са настъпили преди него той каза: "Били са на грешното място в грешното време" и добави, че не са направили нищо, за да променят нещата като например са оставили да действа фондацията към болницата, през която са били прехвърляни даренията. Затова сега бил назначил изцяло нови хора, за да успокоят ситуацията в болницата.

"Въпросът е приключил", каза той по повод пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев като директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

"Няма никакъв личен мотив", повтори Кацаров няколко пъти.

"Не разбирам как пенсионирането на някой води до протести", каза още той и отказа да дава персонални оценки на Кантарджиев. Самият професор обаче сутринта нарече министъра "опасен за здравната система".

"Опасен съм", съгласи се Кацаров като обясни, че вероятно затова има агитка и пред телевизията, както той предположи "вероятно на младежкия ГЕРБ".